Savivaldybės kviečiamos jungtis prie saugaus pradinukų grįžimo į mokyklas projekto

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kviečia savivaldybes ir jų mokyklas įvertinti savo galimybes prisijungti prie Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje vykstančio projekto atnaujinti kontaktinį ugdymą pradinukams. Savivaldybių ir mokyklų prašoma atsakymus pateikti iki kitos savaitės antradienio darbo dienos pabaigos.

Vyriausybės ir Vilniaus savivaldybės sprendimu, kontaktinis pradinukų ugdymas Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje atnaujintas prieš beveik dvi savaites, moksleivių ir pedagogų šeimas patikrinus kaupinių tyrimu metodu.

Tiriant šiuo metodu į vieną kaupinį, paprastai – mėgintuvėlį, surenkama daugiausia iki 5 žmonių ėminių. Ėminiai šiuo atveju imami ne iš nosiaryklės, o iš nosies, taigi tyrimas yra neskausmingas, mažiau nemalonus nei įprastas PRG testas. Jei kaupinio atsakymas teigiamas, yra susisiekiama su tais asmenimis, kurių ėminiai buvo kaupinyje, ir jie pakartotinai tiriami jau PRG testu.

Pirmuoju tyrimo etapu, prieš vaikams grįžtant į mokyklą, kaupinio metodu mokinių ir mokytojų šeimos tirtos mobiliame punkte. Antruoju etapu, jau po savaitės visi mokiniai ir pedagogai tuo pačiu kaupinių metodu tirti mokykloje. Covid-19 atvejų neužfiksuota. Kitas tyrimas vyko šiandien, profilaktiškai bus tikrinama ir toliau.

Kaip penktadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos organizuotame nuotoliniame savivaldybių administracijų, Vilniaus visuomenės sveikatos centro bei Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų susitikime sakė Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius Rimantas Remeika, vienas esminių iššūkių prieš apsisprendžiant grįžti prie kontaktinio ugdymo – užsitikrinti ir mokyklos pedagogų, ir tėvų bendruomenės palaikymą.

Jis, kaip ir mokyklos tėvų tarybos pirmininkas Arūnas Penkaitis, svarstančias tokį projektą įgyvendinti mokyklas pirmiausia ragina gerai pasverti savo galimybes, tinkamai paruošti bendruomenę ir visuose projekto rengimo bei įgyvendinimo etapuose bendradarbiauti su tėvų, savivaldybės ir testavimą organizuojančios įstaigos atstovais.

Reguliariai testuojant siekiama užkirsti kelią įsiplieksti ligos židiniui mokykloje ir išsyk jį suvaldyti – perkeliant į nuotolinį mokymą vieną konkrečią klasę. Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro bei SAM specialistų, šis kaupinių tyrimo metodas yra patikimas ir efektyvus, ypač tiriant dideles grupes.

Vykdant pilotinį projektą mokyklos privalo laikytis ir visų kitų saugumo reikalavimų – tinkamai reguliuoti mokinių srautus, riboti kontaktus tarp klasių, užtikrinti reikiamą higieną ir t.t.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kanclerio Juliaus Lukošiaus teigimu, šio metodo nesiūloma taikyti grąžinant į kontaktinį ugdymą abiturientus dėl tos priežasties, kad jie ruošiasi laikyti brandos egzaminus. Tik daliai jų leidus grįžti į mokyklas, būtų sudaromos nevienodos galimybės pasiruošti egzaminams. Abiturientus į mokyklas ketinama grąžinti visus vienu metu, kai tik leis epiodemiologinė situacija ir taip rekomenduos nepriklausomi ekspertai.

ŠMSM Komunikacijos skyrius

Photo by Haseeb Modi on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą