Solidarizuojantis su baltarusiais, nuo Katedros iki pasienio nusidriekė įspūdingas „Laisvės kelias“

Vilnius, rugpjūčio 23 d. (ELTA).

Sekmadienį Lietuvoje nuo Vilniaus Katedros aikštės iki Baltarusijos pasienyje esančių Medininkų nusidriekė įspūdinga žmonių grandinė. Į 32 kilometrų „Laisvės kelią“ sustoję žmonės pareiškė solidarumą ir paramą protestuojantiems baltarusiams, kurie po suklastotų prezidento rinkimų susidūrė su Aliaksandro Lukašenkos režimo agresija ir brutalumu.

„Laisvės kelio“ organizatorių teigimu, nuo sostinėje esančios Katedros aikštės miesto gatvėmis, Minsko plente į nepertraukiamą grandinę sustojo daugiau nei 50 tūkst. žmonių. Gyvojoje grandinėje Lietuvos vadovai: prezidentas Gitanas Nausėda, kadenciją baigę prezidentai Dalia Grybauskaitė, Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Simboliniame „Laisvės kelyje“ taip pat – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, diplomatai bei kiti pareigūnai.

Baltarusijos pilietinę visuomenę palaikanti akcija rengiama minint 1989 metų rugpjūčio 23-iąją, kuomet į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių.

Po „Laisvės kelio“ Medininkų pilies kieme įvyks Baltarusijos palaikymo koncertas.

Sekmadienį Baltarusijos opozicija rengia nesankcionuotas „Naujosios Baltarusijos eitynes“ Minske ir planuoja dar kartą pareikšti savo reikalavimus A. Lukašenkos režimui. Savo ruožtu Baltarusijos teisėsauga ėmėsi sustiprintų saugumo priemonių Minsko centre prieš planuojamą opozicijos renginį.

ELTA primena, kad demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo po rugpjūčio 9 d. vykusių prezidento rinkimų, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam A. Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri tęsiasi iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, kurių metu keli žmonės žuvo ir buvo sulaikyti tūkstančiai, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.

ELTA (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą