Senovinės bitininkystės muziejuje – saldi medkopio pabaigos šventė

Ignalinos r., rugpjūčio 15 d. (ELTA).

Šeštadienį Senovinės bitininkystės muziejuje Stripeikiuose (Ignalinos r.) vyks tradicinė medkopio pabaigos šventė „Ulioja bitelė“.

Po vidurdienio ji prasidės iškilmingu atidarymu, garbių svečių sveikinimais, Austėjos ir Bubilo dievybių pagarbinimo apeigomis su „Čiulbutės“ ansambliu. Nuo ryto čia veiks bičių produktų, kulinarinio paveldo ir tautodailės darbų kermošius.

Daug įdomybių žada amatų kiemai ir kūrybinės dirbtuvės. Kūrybinių dirbtuvių naujienos – virtuoziškojo dambrelininko Egidijaus Darulio edukacija „Atrask dambrelį“. Kauno karo istorijos klubas, užsiimantis senovės baltų genčių ir teutonų ordino karybos ir gyvensenos rekonstrukcija, medkopio renginyje pristatys to laikmečio ginkluotę, šarvus, papasakos apie karybos ypatumus ir taktiką, norintieji galės gyvai išbandyti šarvus ir ginklus. Muzikos akademijos liaudies instrumentų meistras Egidijus Virbašius atskleis ragų ir kitų instrumentų melodingumo galimybes.

Kepti meduolius ir žaisti senovinius žaidimus bus galima su Utenos kraštotyros muziejumi. Vaško laiškus rašyti ir antspaudus gaminti pamokys edukatorė Aistė Andriušytė. Į „Duonos kelio“ edukaciją pakvies Daugėliškio krašto bendruomenė. Bus kalama ir proginė „Medkopio 2020“ moneta su meistru Mantu Ališausku, veiks avilių tapymo kūrybinės dirbtuvės su tapytoja Nijole Trinkūniene. Senoviniai burtai, parodomasis midaus virimas ir degustacija, žolynų skulptūrų rišimas (avilio pynimas), molinės bitės lipdymas, juostų audimas, apyrankių pynimas, vaistingųjų augalų arbatų ragavimas, protmūšis bitės tema ir dar daugiau įdomių veiklų ir užsiėmimų lauks šventės lankytojų.

Be to, šventės metu Lietuvos bankas kartu su monetos autoriumi Vytautu Naručiu pristatys naują kolekcinę monetą, skirtą drevinei bitininkystei (iš serijos „Lietuvos gamta“). Drevinei bitininkystei skirtas dvi kolekcines monetas – 1,5 euro monetą iš vario ir nikelio lydinio ir 10 eurų sidabro monetą – Lietuvos bankas išleidžia rugpjūčio 19 d.

Paskaitą smalsiems „Lietuviška bitė“ skaitys lektorė vyr. mokslo darbuotoja dr. Laima Blažytė Čereškienė. Filmą „Sengirė“ pristatys režisierius Mindaugas Survila. Jis po peržiūros daugiau papasakos apie filmo kūrimą bei su bendraminčiais įkurtą „Sengirės fondą“.

Medaus kiemas pakvies į „išmaniojo“ avilio pristatymą bei medaus skonio naujieną –kreminį medų. Vyks ir parodomasis medaus sukimas stikliniame medsukyje, ir šviežio „prezidentinių“ bičių medaus vaišės, bičių motinos paieška su muziejaus bitininku Mindaugu Bridžiumi.

Vakare bus surengtos „Austėjų dūzgės 2020“ – gamtinė fotosesija/performansas su fotomenininku Adolfu Sinkevičiumi, o saldžią ir įdomią šventę užbaigs Ievos Narkutės koncertas.

Valentina Gudienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą