Vyriausybėje šventiškai paminėta artėjanti Vasario 16-oji

Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Vyriausybės rūmuose vyko šiai progai skirtas minėjimas – atvirame renginyje paskaitą apie Vasario 16-osios visuomenės pamokas dabarčiai skaitė istorikas, Lietuvos istorijos instituto direktoriaus pavaduotojas doc. dr. Aurimas Švedas, pasirodė Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos choras „Ave vita“ bei rodytas režisierės Giedrės Žičkytės filmas „Šuolis“.

„Džiaugiamės jau ne pirmą kartą šiemet galėdami pakviesti piliečius į Vyriausybėje vykstantį atvirą renginį, šįkart skirtą ypatingai Vasario 16-osios datai. Mūsų šventės jau beveik metus turi kitokį atspalvį ir įgyja naujų prasmių, Rusijai vykdant brutalų karą prieš Ukrainą. Šio karo dramatizmo suvokimas verčia iš naujo įvertinti mūsų istorijos įvykius, lėmusius nepriklausomos Lietuvos egzistavimą, įvertinti kovų dėl jos atminimo ir laisvės puoselėjimo svarbą. Mūsų nepriklausomybę įtvirtinęs Vasario 16-osios dokumentas vadinamas valstybiško mąstymo, politinės išminties ir drąsos aktu, o šių dienų aplinkybėse galime dar geriau įvertinti, kokia svarbi yra drąsa, išmintis ir atsakomybės jausmas visuomenėje, ypač tuomet, kai kyla egzistencinis klausimas – būti ar nebūti valstybei. 

Sveikinu su artėjančia Vasario 16-ąja, Lietuvos Valstybės atkūrimo diena, ir noriu palinkėti visiems mums branginti galimybę prisiimti atsakomybę už valstybę kiekvieną dieną, ir daryti tai nepamirštant, kad viskas joje priklauso nuo mūsų“, – susirinkusius renginio svečius pasveikino Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Po choro „Ave vita“ pasirodymo istorikas A. Švedas skaitytoje paskaitoje „Vasario 16-osios visuomenės pamokos mums“ aptarė Vasario 16-osios laikmetį kaip tiltą, jungiantį senąją Lietuvos valstybę ir modernią, šių dienų Lietuvą, išryškino svarbiausias jo pamokas dabarčiai.

Renginio dalyviai taip pat stebėjo G. Žičkytės filmą „Šuolis“, pasakojantį jūreivio, pasipriešinimo sovietų režimui dalyvio Simo Kudirkos istoriją, o renginiui pasibaigus turėjo galimybę aplankyti Vyriausybės rūmuose eksponuojamą Lietuvos nacionalinio muziejaus parodą „Vasario 16-osios signatarai“.

Mano vyriausybė

Share this post

Parašykite komentarą