Vyriausybės kancleris: turime visada saugoti ir branginti tautų laisvę

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis dalyvavo Macikų nacistinės Vokietijos karo belaisvių stovyklos, Sovietų Sąjungos Gulago lagerių (1941–1955 m.) aukų pagerbimo ir Armalėnų kaime rastų palaikų kapavietės pašventinimo ceremonijoje.
 
„Stovime priešais kapavietę, kurioje atgulė per 1 000 nežinomų karo belaisvių, apie kurių likimus ilgai buvo nežinoma. Macikų nacistinės Vokietijos karo belaisvių stovyklos ir Sovietų Sąjungos Gulago lagerių objektų kompleksas – tai brutalumo, smurto ir žiaurumo paveldas. Keldami viešumon totalitarinių režimų – nacistinių ir komunistinių – nusikaltimus žmonijai, galime tikėtis, kad pasaulis ateityje išvengs panašių tragiškų įvykių. Mūsų visų bendras tikslas – saugoti taiką ir didžiąsias žmogiškąsias vertybes, branginti demokratiją, žmonių ir tautų laisvę“,– sakė Vyriausybės kancleris.  

Pasak A.Stončaičio, Macikų lageriai – unikalus išskirtinės svarbos istorinės ir kultūrinės atminties objektas, reikšmingas nacionaliniu ir tarptautiniu mastu. Tai vienintelė vieta Lietuvoje ir viena iš retų vietų Rytų ir Vidurio Europoje, kurioje persipynė abiejų totalitarinių režimų kalinimo struktūros. Šioje vietoje totalitarinių režimų aukomis tapo šimtai lietuvių, amerikiečių, austrų, australų, belgų, britų, čekų, kanadiečių, lenkų, prancūzų, rumunų, rusų, slovakų, vengrų, vokiečių ir kitų tautybių žmonių.

2011 m. Armalėnų kaime, Šilutės rajone, po Žaliosios gatvės kelio danga, buvo rasta daugybė nacistinės Vokietijos stovyklos karo belaisvių palaikų. 2020 m. atlikti archeologiniai tyrimai, kurių metu ekshumuota daugiau kaip 1 000 žmonių palaikų. Palaikai 2020 m. rudenį palaidoti šalia senųjų Macikų lagerių kapinių.

2019 m. Vyriausybė pritarė Macikų lagerių objektų komplekso sutvarkymo planui, numatė sutvarkyti Macikų lagerių belaisvių kapines ir deramai įamžinti aukų atminimą, taip pat įrengti tarptautiniu mastu reikšmingą Macikų lagerių muziejų-memorialą. Jo tikslas ir misija – priminti apie XX amžiaus viduryje Macikuose vykdytus totalitarinių režimų nusikaltimus ir jų tragiškus padarinius, apie laisvės ir žmogaus gyvenimo trapumą.

Renginyje dalyvavo užsienio valstybių ambasadoriai ir gynybos atašė Lietuvos Respublikoje, Romos apeigų katalikų, Evangelikų liuteronų ir Stačiatikių ortodoksų bažnyčių Lietuvoje, Kultūros ministerijos, Krašto apsaugos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos kariuomenės, Šilutės rajono savivaldybės atstovai ir kiti svečiai.

 Mano vyriausybė

Share this post

Parašykite komentarą