Lietuvos bankas įspėja: būkite atsargūs – netapkite pinigų mulais

Pranešimas spaudai

Lietuvos bankas įspėja nesusigundyti pasiūlymais atsidaryti sąskaitą ir leisti ja naudotis kitiems asmenims. Susigundžius galima tapti vadinamuoju pinigų mulu – trečiuoju asmeniu, kuriuo pasinaudoja nusikaltėliai, siekdami nuslėpti neteisėtu būdu gautas lėšas.

„Pasiūlymas leisti pasinaudoti savo sąskaita ir už tai gauti kažkiek pinigų gali baigtis baudžiamąja atsakomybe ir prarastomis lėšomis. Dėl to reikia tinkamai vertinti rizikas ir nepasiduoti pagundoms, kai siūloma „lengvai ir greitai“ užsidirbti. Dažniausiai toks pasiūlymas slepia pavojų“‚ – sako Lietuvos banko Pinigų plovimo prevencijos skyriaus vadovė Eglė Kontautaitė.

Nusikaltėliai nuolat ieško būdų, kaip legalizuoti nusikalstamu keliu įgytus pinigus, įskaitant pasinaudojimą trečiaisiais asmenimis ir jų sąskaitomis, pažymima pranešime. Jie gali bandyti susisiekti asmeniškai, el. paštu, telefonu, veikti internetinėje erdvėje – per darbo skelbimus, pažinčių svetaines, socialiniuose tinkluose. Neretai nusikaltėliai siekia pasinaudoti mažesnes pajamas gaunančiais asmenimis – studentais, imigrantais, bedarbiais, pensininkais. Metodai būna įvairūs – nuo duomenų išviliojimo iki siūlymų atsidaryti sąskaitą, priimti ir persiųsti mokėjimus, sakoma Lietuvos banko pranešime.

Lietuvos bankas įspėja – niekada neatidarykite banko sąskaitos savo vardu kito asmens prašymu, neperduokite prisijungimo prie savo banko sąskaitos ar kitos jautrios finansinės informacijos duomenų, atsisakykite siųsti ar gauti nežinomų asmenų arba įmonių pinigus, neatskleiskite savo asmens duomenų. Jeigu įtariate, kad jumis siekiama pasinaudoti nusikalstamais tikslais, nedelsdami kreipkitės į Lietuvos teisėsaugos institucijas.

Pinigų mulas (angl. money mule) – žmogus, kuris į savo banko sąskaitą gauna pinigus iš vienų asmenų, o šiuos pinigus perveda kitiems asmenims arba išgrynina ir perduoda nusikaltėliams, dažnu atveju už tai gaudamas tam tikrą užmokestį ir (arba) naudą kitais būdais. Nusikaltėliai, pasitelkdami pinigų mulus, siekia vykdyti pinigines operacijas ir nuslėpti savo tapatybę, taip išlikdami anonimiški ir atsakomybę permesdami kitam asmeniui.

ELTA (ELTA)

Photo by Christian Dubovan on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą