Molėtų rajono savivaldybė pasirengusi jungtis prie pilotinio priešgaisrinės saugos modelio

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankėsi Molėtų rajone, kur susitiko su vietos valdžios atstovais ir aptarė Molėtų ugniagesių gelbėtojų tarnybos prisijungimo prie pilotinio priešgaisrinės saugos modelio sąlygas, taip pat civilinės saugos ir viešojo saugumo klausimus. 

„Kokybiška pagalba gaisro ir kitų nelaimių metu žmones turi pasiekti laiku. Dabartinė dviejų lygių Priešgaisrinės saugos užtikrinimo sistema yra neefektyvi, ją sudėtingiau administruoti, ji brangesnė. Tą konstatuoja ir ekspertai. Imamės pokyčių, nes neefektyvios sistemos kainą matuojame žmonių gyvybėmis, todėl inicijavome centralizuotą pilotinį modelį, kurį sėkmingai taiko Radviliškio rajonas, o dabar kaip matome jau yra pasirengęs perimti ir Molėtų rajonas“, – sako ministrė A. Bilotaitė.

Anot vidaus reikalų ministrės, šis modelis padės pagerinti Molėtų r. savivaldybės ugniagesių gelbėtojų parengtį, aprūpinimą, kelti jų profesinę kvalifikaciją, padidinti darbo užmokestį. Jis užtikrins operatyvesnį pajėgų reagavimą į nelaimes ir suteiks pagrindą tolimesniems pokyčiams, didinantiems visuomenės saugumą rajone.  Pritarus rajono savivaldybės tarybai bus pradėtas pokyčių įgyvendinimas.

Didelis dėmesys susitikimo metu buvo skirtas ir civilinės saugos stiprinimui rajone. Ministrė su rajono vadovais aptarė sirenų bei priedangų skaičiaus didinimo svarbą, akcentavo, kad kaimiškose vietovėse svarbus priedangų užtikrinimas 40 proc. gyventojų, taip pat pabrėžė parengties pareigūnų skyrimo svarbą bei informavo, kad nuo rudens Ugniagesių gelbėtojų mokykloje startuos parengties pareigūnų mokymo programa. 

Aptardama viešojo saugumo klausimus, ministrė atkreipė dėmesį į narkotikų plitimo problemą mokyklose ir policijos parengtų rekomendacijų dėl saugios aplinkos ugdymo įstaigose taikymo svarbą.

Svarbiausiu Vidaus reikalų ministerijos prioritetu išlieka viešojo saugumo, civilinės ir priešgaisrinės saugos stiprinimas. 2023 m. biudžete numatytos rekordinės lėšos viešajam saugumui – 755 mln. eurų. Statutinių pareigūnų darbo užmokesčio didinimui papildomai numatyti dar 26 mln. eurų. Praėjusiais metais PAGD pareigūnų vidutinis darbo užmokestis padidėjo beveik 12 proc., šiais metais numatomas 10 proc. augimas.

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija

Share this post

Parašykite komentarą