Finansų ministerija nepritaria siūlymui iki 2021 metų atidėti NT taikomą neapmokestinamos vertės sumažinimą

Vilnius, rugpjūčio 11 d. (ELTA).

Finansų ministerija nepritaria konservatoriaus Mykolo Majausko siūlymui iki 2021 metų atidėti fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamajam turtui taikomos neapmokestinamosios vertės sumažinimą nuo 220 tūkst. eurų iki 150 tūkst. eurų.

M. Majauskas teigia, kad praėjusių metų pabaigoje pateiktos nekilnojamojo turto mokesčio pataisos priimtos nuoseklaus ekonominio augimo laikotarpiu, tačiau dėl koronaviruso infekcijos kilusi ekonominė krizė verčia iš naujo įvertinti šalies ūkio raidos perspektyvas ir gyventojų finansinę padėtį.

„Tikslinga svarstyti priemones, sumažinsiančias gyventojams tenkančią mokestinę naštą“, – teigia M. Majauskas.

Tačiau Finansų ministerija siūlymui nepritaria ir sako, kad, priėmus pataisas, šalies biudžetas netektų apie 2,4 mln. eurų suplanuotų pajamų.

„Fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamasis turtas apmokestinamas tik tuo atveju, kai jo vertė viršija šiuo metu nustatytą 150 tūkst. eurų arba 200 tūkst. eurų ribą – socialiai jautresnėms asmenų grupėms. Savo esme tai užtikrina, kad socialiai jautresnių asmenų turimas nekomercinės paskirties nekilnojamasis turtas, įskaitant gyvenamąjį būstą, yra neapmokestinamas“, – sako ministerija.

Ministerija taip pat nurodo, kad nekilnojamojo turto mokestis yra metinis mokestis, fiziniai asmenys mokesčio už NT deklaraciją turi pateikti ir sumokėti jį iki einamojo mokestinio laikotarpio gruodžio 15 dienos, todėl jo mokėjimas neturėtų būti tiesiogiai siejamas su naujojo koronaviruso pandemijos sukeltais ekonominiais padariniais.

„Įstatymo projektu siūlomi pakeitimai paliestų maždaug 12 tūkst. didžiausios vertės nekomercinės paskirties turtą valdančių asmenų, t. y. tik apie 0,8 proc. visų apmokestinamo nekilnojamojo turto turinčių asmenų“, – teigia ministerija.

Taip pat nurodoma, kad jeigu mokesčių mokėtojai vis dėlto susidurtų su finansiniais sunkumais, jie turėtų teisę pasinaudoti mokesčių atidėjimo galimybėmis.

Kornelija Mykolaitytė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą