Ministras A. Veryga pavedė VLK skubiai organizuoti derybas su farmacijos kompanijomis dėl vaistų kainų mažinimo

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pavedė Valstybinei ligonių kasai (VLK) skubos tvarka organizuoti derybas su 10 kompanijų – Teva, Mylan Healthcare, GlaxoSmithkline, Sanofi, Pfizer, Novartis, Astra Zeneca, Novonordisk, Sandoz, Berlin Chemie.

Šios kompanijos buvo nelanksčios ir nenorėjo sumažinti kainų 47 vaistiniams preparatams, todėl nuo spalio gydytojai negalės jų skirti naujiems pacientams, o tęsti galės tik tiems žmonėms, kuriems receptai buvo išrašyti ankščiau.MINISTRO A. VERYGOS PAVEDIMAS VLK

Derybas su kompanijomis dėl vaistų kainų mažinimo VLK pavesta suorganizuoti iki spalio 15 d. 
Dėl to, kad šios kompanijos nesumažino vaistų kainų mūsų šaliai (nors Europos šalims analogiškiems vaistams siūlo kur kas mažesnes), gydytojai netenka galimybių nemažai vaistų skirti pacientams.

Iš Kompensuojamųjų vaistų kainyno, kurį keturis kartus per metus atnaujina VLK, veikliosios medžiagos nėra išbrauktos. Tai reiškia, kad jos bet kada vėl gali būti pradėtos išrašyti naujiems pacientams, jei tik gamintojai susimažins kainas.

Pažymėtina, kad kai kuriais atvejais pateiktos vaistų kainos Lietuvai viršija net kelis kartus vidutinę referencinių šalių kainą. Pavyzdžiui, kardiologinio vaisto kainos kitose šalyse vidurkis siekia apie 0,8 Eur už pakuotę, o Lietuvai pateikta kaina yra daugiau kaip 3 kartus didesnė. Cukriniam diabetui skirtų vaistų referencinių šalių kainos vidurkis nesiekia nei pusės euro, arba siekia nepilnai vieną eurą, tačiau Lietuvai šių vaistų kainą yra dvigubai ir net šešis kartus didesnė.

A. Veryga atkreipia dėmesį, kad Lietuva negali mokėti tiek, kiek paprašo farmacijos kompanijos, kai už Lietuvos ribų tie patys gamintojai už analogiškus vaistus taiko mažesnes kainas. Taip pat ministras pabrėžia, kad iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų kompensuojami ne tik vaistai, bet daugybė kitų paslaugų. 

Jei šios kompanijos derybų metu kainas sumažintų, gydytojai jų vaistus galėtų iškart išrašinėti naujiems pacientams. Reikiami pakeitimai būtų atlikti nedelsiant ir naujasis kainynas pakoreguotas. 

SAM Spaudos tarnyba
 

Share this post

Parašykite komentarą