Po prokuratūros vertinimo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo Utenos rajono savivaldybėje

Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus (VIGS) atlikto tyrimo metu nustačius, kad buvusiems ir esamiems Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams buvo nepagrįstai išmokėti beveik 40 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto ir perdavus šiuos duomenis Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), vakar pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

Šių metų gegužę Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis, įvertinęs viešojoje erdvėje paskelbtą informaciją, pavedė VIGS prokurorui atlikti tyrimą dėl galimai ne pagal paskirtį Utenos politikų naudotų lėšų. Tuomet žiniasklaidoje publikuotame straipsnyje buvo keliamos abejonės, ar buvę ir esantys Utenos rajono politikai skaidriai ir teisėtai panaudojo jiems skirtas išmokas.

Šio tyrimo eigoje, vykdant Panevėžio apygardos prokuratūros VIGS prokuroro Valdemaro Mociškio nurodymą, Utenos rajono savivaldybės kontrolierius atliko išmokų, skirtų 2019-2023 m. kadencijos Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams su jų veikla susijusioms išlaidoms apmokėti, auditą ir pateikė prokuratūrai šio audito išvadas bei susijusius dokumentus.

Audito ataskaitoje konstatuojama, kad Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams 2019-2023 metų kadencijos laikotarpiu naudojant gautas išmokas nebuvo užtikrintas viešųjų lėšų racionalaus naudojimo ir tausojimo principas. Iš viso nepagrįstomis ir / ar netinkamomis buvo pripažintos išlaidos 39 tūkst. 467 eurų sumai. Po šių prokuratūrai perduotų audito išvadų dvidešimt Utenos rajono savivaldybės tarybos narių suskubo jų neteisėtai gautas išmokas sugrąžinti į Utenos rajono savivaldybės biudžetą.

Primename, kad savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka. Prokuroro ieškinyje taip pat gali būti reikalavimas pašalinti pažeidimus lėmusius teisės aktų trūkumus.

Įvertinęs, kad šiuo atveju nepagrįstai išmokėtas lėšas politikai patys sugrąžino į biudžetą, o Utenos rajono savivaldybė, kurioje konstatuoti pažeidimai išlaidų tarybos nariams kompensavimo srityje, ėmėsi priemonių pažeidimams pašalinti ir, pasikeitus įstatymo dėl savivaldybės tarybos nario atlyginimo nuostatoms, pakeitė Utenos rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentą, VIGS prokuroras V. Mociškis gruodžio 8 d. nutarime konstatavo, kad po šių veiksmų neliko pagrindo kreiptis į teismą taikant viešojo intereso gynimo priemones.

Susipažinęs su minėtu nutarimu, Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras D. Skrebiškis perdavė prokuratūros surinktą informaciją STT ir įpareigojo įvertinti, ar nėra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų. 

Vakar STT pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal BK 228 straipsnio 2 d. („Piktnaudžiavimas“). Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras, o tyrimą atlieka STT Panevėžio valdybos pareigūnai.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus
vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė (Panevėžys),

Share this post

Parašykite komentarą