Šildymo sezonui artėjant

Utenos rajono savivaldybės administracijos informacija

utena.lt

Rudenį stipriai atvėsus orams skubame šildytis ne tik storomis vilnonėmis kojinėmis, bet šildome savo namus. Netrukus prasidėsiantis šildymo sezonas ragina mus pasirūpinti savo šildymo įrenginiais ir paruošti juos šaltajam sezonui. Netvarkingi šildymo įrenginiai ir dūmtraukiai – viena dažniausių gaisro priežasčių. Kasmet dėl šios priežasties kylantys gaisrai palieka šimtus žmonių be namų ir turto. Per žmonių aplaidumą skaičiuojamos ir aukos.
Utenos rajone per praeitą šildymo sezoną, nuo 2022 m. spalio 1 d. iki 2023 m. gegužės 1 d., kilo 58 gaisrai, iš jų 16 – dėl šildymo įrenginių ir jų dūmtraukių eksploatavimo taisyklių pažeidimų.


Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Utenos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba primena, kad prieš pradedant šildymo sezoną privalu išsivalyti dūmtraukius. Ypatingai tai svarbu atlikti tiems namų savininkams, kurių krosnys ir dūmtraukiai pastatyti nesilaikant priešgaisrinių reikalavimų (kai degios pastato konstrukcijos priglaustos prie krosnių ir dūmtraukių). Kamine užsidegus suodžiams, temperatūra jame pakyla daugiau 1000 laipsnių ir nuo perkaitusios dūmtraukio sienelės užsidega degios pastato konstrukcijos. Deja, dar pasitaiko klaidingai manančių žmonių, kad sumontavus į mūrinį dūmtraukį metalinį įdėklą, dūmtraukis tampa saugus ir jo valyti nereikia. Iš tiesų, dūmtraukio įdėklas, turintis lygias vidines sieneles, palengvina suodžių valymą iš dūmtraukio, apsaugo mūrinio dūmtraukio konstrukciją nuo eksploatacijos metu susikaupiančių dervų ir rūgščių ardančio poveikio, bet suodžiai savaime nuo vidinių jo sienelių nedingsta. Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės numato, kad krosnių eksploatavimo metu suodžius valyti privaloma ne rečiau, kaip kartą per tris mėnesius. Čia verta pastebėti, kad valymo periodiškumą kiekvienas krosnies savininkas turėtų nusistatyti sau individualiai. Pasitaiko atvejų, kai suodžius tenka valyti ir dažniau nei kartą per tris mėnesius. Tai priklauso nuo krosnies ir dūmtraukio konstrukcijos, naudojamo kuro kokybės ir tinkamumo. Pravartu įsirengti tinkamas pravalos dureles, per kurias dūmtraukį galima išvalyti iš vidaus vos kelias dešimtis eurų kainuojančia įranga, žvarbiu oru nesiropščiant ant apšalusio ir slidaus stogo. Prieš šildymo sezoną reikia patikrinti ir pačias krosnis, jas išvalyti, jei reikia, ir paremontuoti.
Eksploatuojant šildymo įrenginius, būtina laikytis gaisrinės saugos reikalavimų:
• nelaikyti kuro arčiau, kaip 1 m nuo pakuros;
• neįkurti jų degiais ir labai degiais skysčiais;
• nekūrenti šildymo įrenginiui nepritaikytu kuru;
• nekūrenti esant atidarytoms pakuros durelėms;
• neleisti jų prižiūrėti mažamečiams vaikams.
Smilkstančias anglis ir pelenus galima pilti tik į nedegią tarą. Išpilti juos galima ne arčiau kaip 15 metrų nuo pastatų. Deja, neužgesintos anglys neretai supilamos į šiukšlių konteinerius ir juos uždega. Nedegiame inde pelenus ir anglis reikėtų palaikyti dvi paras ir tik tada galima juos kur nors išpilti.
Pradedant šildymo sezoną pravartu patikrinti autonominių dūmų detektorių veikimą. Būtina žinoti, kad nuo pražūtingo smalkių poveikio saugo smalkių detektoriai. Juos rekomenduojama įsirengti tose patalpose, kur naudojami židiniai, krosnys ir kiti atviro degimo įrenginiai. Niekada nereikėtų pamiršti, kad ugnis ne tik suteikia mūsų namams šilumą ir jaukumą, tačiau ir labai skaudžiai baudžia, jei su ja elgiamės nepagarbiai ir aplaidžiai.

Share this post

Parašykite komentarą