Kam įteiksime raktus nuo paradinių durų?

Nemokama politinė reklama

Publikacijos autorius Sigitas Vaičiukėnas

Tegu tai bus įvardyta kaip nemokama politinė reklama. Bet tai mano mintys žvelgiant į reklaminę kampaniją, mintys kurias išsakysiu viešai.  Ką galvoju, ką mąstau, ką matau reklaminės kampanijos internete publikacijose.

Paskaitai, pasižiūri ką žada ir kyla klausimas: o kur jūs buvote anksčiau tuos visus 20 metų? Kalbu apie dabartinio Utenos Mero A. Katino ir jo komandos pažadus. Išleista darbų knyga, pasakėčių rinkinys. Kaip gražu, Meras prie krūtinės glaudžia knygą, nuotraukose, kaip pirmokas abėcėlę.

Nuotrauka iš socialinių tinklų

Dabar tai bus, dabar tai Utena suklestės, sodai sužydės ir pieno upės plauks per Uteną… nes turi knygą, dabar žinos kaip reikia dirbti, ką daryti. Ir klausimas kyla, o be knygos, iki šiolei niekaip? Nesigavo Utenos labui dirbti, nes knygos nebuvo? O kodėl šia knyga nebuvo pasirūpinta prieš dvdešimt, penkiolika ar penkis metus??? Nereikėjo? Nebuvo knygos, nebuvo ir poreikio dirbti. O kad nedirbama visuomenės labui, tai plika akimi matoma. Utena, kaip ne kartą teko girdėti, o ir matoma, kuo toliau, tuo labiau krenta žemyn palyginus su kitais Lietuvos rajonais. Per visus tuos metus, esant A. Katinui Mero poste neatėjo jokie investuotojai, darbo vietos sukuriamos tik vietinių smulkių verslininkų dėka. Medicina, proteguojant savus valdininkus, nusirito žemiau kritikos ribos. Klausimas Tamstai Merui A. Katinas – kiek per paskutinius dešimt metų į Uteną atvažiavo dirbti jaunų medicinos specialistų pabaigusių mokslus? Kiek? O paliko Uteną, išvažiavo, kiek? Ir kodėl?

Rajone darbo užmokesčio vidurkis užima tik septynioliktą vietą lentelėje. Ir tai pramonės mieste. Duomenys 2021 metų, bet stebuklų neįvyko ir per 2022 metus

https://www.stat.gov.lt/home?p_p_id=101&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_101_struts_action=%2Fasset_publisher%2Fview_content&_101_returnToFullPageURL=%2Fen%2F&_101_assetEntryId=9044555&_101_type=content&_101_groupId=10180&_101_urlTitle=darbo-uzmokestis-regionuose-apskrityse-ir-savivaldyb–1&inheritRedirect=true

Ir neįvyks stebuklų jei per šiuos rinkimus paliksime valdžios vadžias tose pačiose rankose. Visokios darbų knygos tai tik fikcija, būdas bandyti išlikti valdžioje. Jos bevertės, kaip blizgus popierėlis nuo saldainio, kuriuo susigundo šarkos. Bet mes, Utenos krašto žmonės, ne šarkos.

Nekalbėsiu apie valdančiųjų utopinius planus: baseinas, motokroso trasa, viešbutis ir t.t. Noriu išsakyti mintis dėl Pramonės parko, kodėl mes jo neturime ir kodėl dar ilgai neturėsime.

Tiems kas stovi už A. Katino nugaros visiškai nereikalingas Pramonės parkas. Kam kurti naujas darbo vietas, mokėti didesnes algas, darbuotojų ir taip trūksta. Atsiras Pramonės parkas, ateis investuotojai, darbininkai turės didesnį darbo vietų pasirinkimą. O kam to reikia? Ne, nebus Pramonės parko, nusprendė chebrytė. Ir kaip tarė taip ir padarė, puikiai precižiškai suplanavo ir įgyvendino savo planą. Tuos sklypus, priklausančius Mero šeimai anksčiau ar vėliau kas tai nupirks ir galimai už didesnę kainą nei savivaldybė būtų sumokėjusi.. Vieta strategiškai gera, atsiras norinčių investuoti į tas vietas. Jau kilo ažiotažas dėl krematoriumo statybos, reiškia kažkam įdomūs tie sklypai. Bet esmė tame, kad tame krematoriume bus sukurta na sakykime dešimt darbo vietų, bet ne pora šimtų, pastačius ten kokią nors pramonės įmonę. O chebrytė „užmovė jauką“ ant kabliuko ir numetė opozicijai. Kilo didžiulis tiukšmas, bet Merui ir plaukelis nuo galvos nenukrito, nekaltas Meras, interesų nesupainiojo, o va reklamą sklypams neįkainuojamą pasidarė ir nemokamą. M. Kaukėno gerklytės pagalba. Va čia tai marketingas, va čia tai pardavimo vadybininkai, aukščiausio lygio.

 Ir beruošiant šią publikaciją dar vienas „šou“ išvydo dienos šviesą.

Savivaldybės tinklapyje paskelbta, kad į Uteną atkeliauja milijoninės investicijos. Pasidomėjau ir kas gi jas atveža? O atveža du veikėjai, turintys 2001-mų metų gamybos mašinytę. Su tokia tikriausiai atvažiavo į savivaldybę savo milijonų siūlyti. Duomenys iš: https://rekvizitai.vz.lt/imone/asiga/ ir skolingi Sodrai 205,61 eur. mokesčių. Joo, rimti investuotojai.

Na, o po tokio akibrokšto jau gražiai kalbėti nebegalima.

Nes pagal pačio, Mero, kalbą debatuose 2023.02.24 dieną, įrašas nuo 1:04:36   https://www.facebook.com/zinaukarenku/videos/1212126052741788  A. Katinas pareiškia, kad gamykla bus statoma prie Norfos ant Kupiškio kelio. Čia jau, savivaldybės lygmeniu, tokia veika tampa pavojinga visuomenei. Jau su galva matomai negerai, jeigu miegamajame rajone gamyklą sugalvoja statyti. Ar čia sveiko proto žmogaus kalba?         

                      

Nėra daugiau kas kalbėti apie šį kandidatą. Rinkėjai, manau padarys savo išvadas.

   M. Kaukėnai ar nesijaučiat kaltas dėl tokios „dovanėlės“ Utenai??? Ar negraužia sąžinė, kad ar tai per kvailumą ar per savo norą „sublizgėti“, o gal….. palikote Uteną be Pramonės parko??? Nes matant pastaruosius keletą metų vieno „dėdės“ veidelį už pačio nugaros, kyla toks retorinis klausimas: o kas galėtų paneigti? Nekalbėsiu apie jo, to „dėdės“ „meilę“ Utenai. Tik paminėsiu tai, kad prekybos centrų atėjimas į Uteną buvo ilgai blokuojamas ne be jo pastangų, dabartiniam Merui būnant valdžioje. Jis visada buvo ir liko tos chebrytės dalis. O už pačio nugaros jam stovėti leidai gal nesuvokdamas prasmės, o gal ir suvokdamas, dabar tai jau nesvarbu. Jis tapo nebematomu už pačio nugaros, bet ar pasitraukė nuo pačio, tai klausimas be atsakymo. Komanda irgi pačio surinkta graži. Tikrai, manau, kad yra pačio komandoje išsilavinusių, protingų ir nusiteikusių dirbti Utenos labui žmonių. Bet jie nematomi per tokius veikėjus kaip „lunatikas“ prieš porą metų norėjęs, kilus nelegalų imigrantų bangai, jais užtvindyt Uteną. Per feisbuką aiškinęs Utenai kaip juos reikia mylėt ir būtina priglaust. Suprantamas noras, rašomi projektai, byra europiniai pinigai, iš to žmogus prisiduria pinigelį. Dabar vėl gi, seniūnijas sujungsiąs dviračių takais, europiniais pinigėliais ar savivaldybės biudžeto? Kitas bėgioja per televizijas ir giriasi kaip „bebrai“ jį pirtyse „patvarkė“, dar vienas visą „kačių populiaciją“ nusiteikęs „išpjauti“ be peilio, na ir žinoma UABo Prezidentas mokantis kitus moralės, bet nepasigiriantis ką pasiūlė neįgaliam pensininkui gyvenančiam iš savo kuklios pensijos, kai užliejo jo butą esantį aukštu žemiau. O pasiūlė kreiptis į teismą ir bylinėtis dėl padarytos žalos. Tokia moralė sau, kitiems kitokia. Taip, kad man matoma ši pačio komandos dalis, likusieji fonas. Pasikartosiu, tikrai manau, kad yra pačio komandoje puikių žmonių, bet jie ir liks fonu. Tai ir kyla abejonės, kad nebus dirbama Utenos labui, bus „galvų kapojimas“ ir pagal boševikinį lozungą „kas ne su mumis, tas priešas“  elgiamasi. Blogai, labai blogai kai į valdžią einama keršto vedamiems. Nuo to Utenai tik blogiau.

Nu netikiu aš pačiu, M. Kaukėnai, nors mane gyvą gabaliukais kapok, netikiu. Po praėjusių savivaldos rinkimų 2019-ais metais už neigiamą atsiliepimą feisbuke apie patį rinkiminės kampanijos metu, vienam iš savivaldybės įstaigų vadovų padarei „atestaciją“. Žmogus sakė, kad tokios paniekos ir tokio sarkazmo dar gyvenime nebuvo patyręs, kokį patyrė iš paties. „Apie Kaukėną tik gerai arba nieko, kaip apie mirusį“ tokį jis sau davė įžadą išėjęs iš kabineto. Kadangi aš nepretendavau ir nepretenduoju į jokias pareigas ir pačiam neteks „apturėti tokio malonumo“ tai yra padaryti man „atestaciją“ tai ir nebijodamas klausiu paties: tokiais pačiais metodais vadovausiesi, jeigu išrinktų?

Kitas klausimas kandidate M. Kaukėnai – ar turite feisbuke susikūręs anoniminių (feikinių) paskyrų? Jeigu turite, tai kiek ir kokiu tikslu? Ačiū.

Mielas Vitalijau, taip ir neteko po pačio pasiūlymo taloniukų į ralį, susitikt ir asmeniškai padėkoti. Bet bent raštu atsakiau – ačiū, nereikia. 

Bet pats tikriausiai per rūpesčius per darbus pamiršai mano credo (esu sakęs pačiam): Jeigu vogti tai milijoną, jeigu gerti tai, kad policija žinotų. Na pats tai šaunuolis, ir policija sužinojo ir visa Lietuva.

Kandidatas Vitalijus Šeršniovas, klausimas pačiam apie „suorganizavimą“.

Vicemeru būdamas tik į ralį taloniuką suorganizuot gali. Na, o jeigu Meru pataptum, nuo kokio vieneto su šešiais nuliais prasidedančio galėtum ką nors „suorganizuot“?

Ne man, Utenai, kokį baseinėlį su pirtelėm, gamyklėlę su keletu šimtų darbo vietų ir panašiai. Tik be alaus gėrimo švenčių. Nemėgau ir nemėgstu alaus. Ar ir liktum tokiam pačiame lygyje. Nematau pačio komandos, ką jie pasiryžę nuveikti Utenos labui. Tik pats ir pats ant kiekvieno kampo šmėžuoji.

 Ir dar apie pačio pomėgį kurti feisbuke grupes. Ir Mero kėdėje būdamas nepamestum šito pomėgio, reikalaujančio, atimančio, gan nemažai laiko?

Turiu pačiam pasiūlymą, būk geras, nekankink uteniškių. Prasipūtimus, alkotesteriu, galima daryti ir kokio giminačio UABe, o ne Mero kabinete. Utenai reikalingas darbingas Meras nuo pirmadienio ankstaus ryto iki penktadienio vakaro, o ne su „degančia šachta“ pirmadienį pasirodantis darbe. Dabar dar virš savęs turi vyresnį, o tapus Meru? Kas būtų? Laisvė – noriu pučiu, noriu ne. Ir kažkodėl kyla įtarimas, kad pūstum, kol visko neprapūstum.

Kandidatas į Merus Rimantas Dijokas, Jūsų komandoje yra medikų dirbančių Utenoje. Jie kalba apie būtinybę keisti tą betvarkę, dabartinę, Utenos gydymo įstaigose. Žada, tapę Tarybos nariais, priimti tokius ir tokius sprendimus, gerinančius gyventojų aptarnavimą, kelsiančius medicininių paslaugų teikimo lygi. Viskas tas yra puiku, bet man kyla toks klausimas. Kas tai, naivumas, patirties nebuvimas ar paprasčiausias rinkiminis akių „muilinimas? Ar jie dirbdami ligoninėje, poliklinikoje nežino, nesupranta, kad sprendimų priėmime, susijusių su jų darboviete, balsuojant Taryboje, balsavime privalės nusišalinti?

Tad kas tada balsuos už tuos sprendimus? Opozicija? Nerimta.

Kita, tai jų darbas per kelias darbovietes Utenoje ir Panevėžyje ar kituose miestuose. Kada tada darbui Taryboje rasis laiko? Žmogus negali persiplėšti į kelias dalis. Todėl man tokios kalbos pasitikėjimo nesukelia, šypseną -taip.

Tegu jie, manysiu, nesupranta viso to, bet tai tada kodėl Jūs, senas politikos „vilkas“ nepaiškinate jiems? O gal paprasčiausiai ir nebus tų žadamų sprendimų? Gal į Tarybą einama kitų tikslų vedinų, kas galėtų paneigti tai, kad to nėra? Įdomu būtų išgirsti Jūsų mintis.

Pagal Įstatymą, privalau suteikti galimybę visiems mano paminėtiems kandidatams pateikti savo atsiliepimus tinklapyje į šią publikaciją. Prašom, rašykite el.p. info@uteniskiai.lt Jūsų atsakymais bus papildyta ši publikacija. Atsakymais be politinės reklamos.

Norisi matyti mūsų savivaldoje, Taryboje žmones kurie atėjo ne savo reikalų tvarkytis, o dirbti visuomenės labui.  Dabar gi dirbama, kad blogiau būtų žmogui , o ne geriau. Nevardinsiu čia savivaldybės „nuopelnų“, paminėsiu tik vieną. Pasityčiojimas kai neįgalių žmonių sajungai (draugijai) patalpos suteikiamos antrame pastato aukšte.

Kas tai? Idiotizmas, panieka žmogui, kitaip įvardyti tai negaliu.

Šie rinkimai, manau, taps esminiu lūžiu Utenos savivaldoje. Gana A. Katino ir jo satelitų išsiskirsčiusių po partijėles tyčiojimuisi iš Utenos krašto žmonių. Valdžia tarnauja žmonėms, o ne žmonės tarnauja valdžiai – taip turėtų būti, deja pas mus atvirkščiai. Sotus aš nuo tokios „laimės“, ir absoliuti dauguma gyventojų, manau, irgi „soti“.

Turiu ir paaiškinimą kodėl iki šioliai sekėsi išlikti prie valdžios vairo dabartiniams valdantiesiems. Ilgametis tų pačių asmenų darbas savivaldybės Taryboje juos susiejo nematomomis gijomis, partinėmis, finansinėmis, klubais visokio tipo, draugijomis ir t.t. Ir nesvarbu kokia tu partijai priklausai, svarbu esi savas mūsų komandoje.

Visiems žinoma vieša „paslaptis‘ kad specialistas, tarnautojas norintis užimti kokį nors vadovaujantį postą savivaldybės įmonėse, įstaigose privalo priklausyti A. Katino partijai arba jo satelitų partijėlėms. Be to daryti karjerą, kilti tarnybos laiptais jokių šansų nėra. O tas priklausymas, priverstinis, ir supančioja balsavimuose žmogų. Balsuojama ne pagal savo įsitikinimus, o pagal partinę valią. Ir taip balsuoja ir to žmogaus šeimos nariai, artimieji. Komunistinės ideologijos buvę profesionalūs propaguotuojai, buvę instruktoriai, laikraščių žurnalistai yra puikiai įvaldę smegenų plovimo masėms priemones, būdus. Formuojama nuomonė, kad jeigu ne mes valdžioje, tai jūs liksite be darbo.

To neturi būti! Darbuotojas, specialistas turi būti vertinamas pagal savo turimą kvalifikaciją, savo atliekamo darbo kokybę. Jokie kitokie kriterijai negali būti taikomi!

Savo pasirinkimą jau turiu.

Savo balsą atiduosiu už kandidatą į Merus gerbiamą Eimantą Puodžiuką (https://www.facebook.com/eimantas.puodziukas )

ir jo komandą ( https://www.facebook.com/utenosdemokratai )

sąrašo Nr. 7

Bet prieš atiduodamas savo balsą noriu paklausti kandidato:

Gerbiamas Eimantai, Utenos žmonės laukia valdymo be korupcijos, be šešėlių, be svotystės\giminystės ryšių. Žmonės tikisi iš naujo Mero ir jo komandos, kad į pirmą planą bus iškeltas Žmogus, eilinis Utenos krašto pilietis ir jo teisėti interesai, lūkesčiai. Žmonės tikisi, kad jie bus vertinami pagal savo atliekamų darbų kokybę, pagal savo kompetenciją, o ne kitus kokius tai kriterijus. Kad nebus pradėta „raganų medžioklė“ ir „galvų kapojimas“. Žmonės tikisi, kad gerai atliekantys savo darbą galės be baimės dėl rytojaus ir toliau dirbti. Žmonės tikisi, kad susikompromitavę, apsivogę, korupciją toleruojantys bus šalinami iš užimamų pareigų, bet pagal visas teisinės Valstybės normas, Įstatymus. Neprasidės savų, giminių, draugų, pažystamų protegavimas į postus. Paskyrimas naujų žmonių į pareigas vyks skaidriai, laikantis Įstatymų ir vertinant jų kompetenciją. Prioritetas bus rajono, miesto interesai, o ne finansinių ar kitokių grupuočių interesai. Bus įgyvendinami realūs projektai, o ne statomi „kosmodromai“ Utenoje. Utena taps patrauklia investuotojams, bet netaps Naujaisiais Vasiukais, kaip iki šiol esančių valdžioje fantazijos vedė. Žmonės tikisi, kad Utenos savivaldybė taps aukštos europinės vadybos standartus atitinkanti įstaiga. Nebus toleruojamas joks mobingas ar kitos negatyvios apraiškos.

S.V. Ar galite tai garantuoti mums, rinkėjams, kandidate į Merus Eimantas Puodžiukas?

Kandidatas į Merus Eimantas Puodžiukas:           

Atsakymas bus iš 2 dalių. Pirma dalis trumpa TAIP, kurie nemėgsta ilgų kalbų, o kita dalis ilgesnė, kuria pagrįsiu pasakytą TAIP.

Tėvai, a.a., išmokė, kad žadėčiau tik tai ką tikrai/realiai galiu padaryti. Klausimas/klausimai susiję su mano sąžine, žodžio laikymusi ir darbais. Šias vertybes  žinau pats ir artimiausi bičiuliai, draugai ir kolegos. Bet nežino uteniškiai. Todėl pirmas darbas parodyti, kad esu sąžiningas, duodu žodį tik jei esu pajėgus jį vykdyti, dirbu pagal Dievo duotas jėgas. Pasitikėjimas vieni kitais, prioritetas.

Esu uteniškis, todėl tikrai neabejingas mūsų kraštui ir jo žmonėms. Visi gimstame nuogi, tik gaila pamirštame. Žmogus, pagalba vieni kitiems, empatija, girdėjimas ką kalba žmogus, o ne tai ką noriu girdėti, man svarbiausia.

Utenos rajone gyvena  beveik 38 tūkst. žmonių, kurie kiekvienas tūri  savo Utenos raidos matymą ir lūkesčius. Ar įmanomą kiekvieną atskirai išgirsti ir suprasti? Prisipažinsiu, sudėtinga, bet per bendruomenių susitelkimą taip. Bendruomenėms turi būti užtikrinta teisė dalyvauti svarbiausių kraštui klausimų svarstyme ir sprendime. Dėsiu visas pastangas, kad Utenos krašto išeivių protas, išmintis grįžtų į Uteną.

Na o dabar lozungas, kaip gi be to, jei turėsiu teisę sprendimų priėmime – DEMOKRATIJA Nr. 1, konstruktyvus dialogas, ir tik politinių sprendimų priėmimas, kurie duos realią apčiuopiamą naudą Utenos kraštui ir jo žmonėms.

Prisipažinsiu, turiu alergiją tinginiams, veidmainiams ir tiems kurie lenda per angas iki širdies jos palaižyti (atsiprašau, bet esu tiesus). Mano matymu ir vertinimu savivalda apsiraizgė voratinkliais. Ar tai dėl darbuotojų, nemanau.  Laikas juos nuraizgyti. Geras darbo mikroklimatas, pagarba profesionalumui ir jo ugdymas, darbo vektorių nukreipimas tinkama linkme, prioritetas. Biurokratizmas reikalingas tiek, kad užtikrintume veiklos skaidrumą. Veiklos auditas, darbo atskaitingumas, veiklos paslaugų informacijos prieinamumas taip pat vienas iš tikslų.

Ne veltui yra sakoma Lietuva yra švogerių kraštas. Bet, tikrai netoleruosiu savų rato įdarbinimui tik tam, kad įdarbinti, liaudiškai tariant, sukuriant „grybams“ vietų.  Bet, jei žmogus kurs realią pridėtinę vertę, skaidriai ir viešai įdarbinant, nesuteikiant įsidarbinant pirmumo teisės prieš kitus,  svarstytina. Tai darant viešai, skaidriai ir paaiškinant visuomenei.

Investicijos turi ateiti ne tik į Uteną, bet į visą Utenos kraštą. Todėl privalome susigražinti Utenos išeivius, pagalbon pasitelkti profesionalus.  Turime pozicionuoti Uteną kaip investicijoms palankų/draugišką kraštą. Išnaikinti investicijų atėjimui barjerus sudarantį biurokratizmą. Ateinančios investicijos neturi griauti jau esamos pramonės, bet būti konkurencingos skatinančios joje inovatyvumą. Siekiant socialinio teisingumo, pramonėje dirbančių uteniškių gaunamus mažus atlyginimus privalome kompensuoti per viešas paslaugas.

Pasikartosiu, mano sutikimas kandidatuoti į Utenos rajono savivaldybės merus yra esamų vadovų pastaraisiais metais  darbe padarytų klaidų rezultatas.

S.V.     Ačiū už atsakymą. Palinkėsiu Jums sėkmės rinkimuose ir nepamiršti savo įsipareigojimo.

Share this post

Parašykite komentarą