Ištirtos mažametės žūties baseine Anykščiuose aplinkybės

Prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl baseine Anykščiuose pernai lapkritį nuskendusios mažametės. Įvertinęs visus tyrimo metu surinktus duomenis ir konstatavęs, kad vaiko mirtis nesusijusi su kitų asmenų neteisėtais ar nusikalstamais veiksmais jo atžvilgiu, ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Utenos apylinkės prokuratūros prokuroras priėmė nutarimą jį nutraukti.

Nelaimė viename Anykščių viešbutyje įvyko pernai, lapkričio 5 dieną. Prieš pat vidurdienį viešbučio SPA centre, sūkuriniame baseine po vandeniu pastebėta panirusi mažametė mergaitė. Iškeltą iš vandens vaiką imta gaivinti, per 8 min. atskubėjo greitosios medicininės pagalbos ekipažas, vėliau mažametė išvežta į ligoninę, tačiau ten konstatuota jos mirtis. Teismo medicinos ekspertizės išvadose konstatuota, kad vaikas paskendo.

Mergaitės mirties aplinkybėms nustatyti buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį atliko Anykščių rajono policijos komisariato tyrėjai, o tyrimą kontroliavo Utenos apylinkės prokuratūros prokuroras Arvydas Miečius. Atliekant tyrimą buvo apklausti įvykio liudytojai, peržiūrėta baseine įrengtų vaizdo kamerų nufilmuota medžiaga, išnagrinėtos ekspertų išvados.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, mažametė į viešbučio SPA buvo atėjusi su motina ir dviem vyresniais broliais. Nemokanti plaukti mergaitė visą laiką buvo apsivilkusi pripučiamą liemenę, tačiau vėliau, niekam nepastebėjus, ją nusivilko, įlipo į sūkurinį baseiną ir paniro po vandeniu. Vaiko kūnas baseino dugne buvo pastebėtas po 3 minučių.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro A. Miečiaus, mažametės motina buvo supažindinta su viešbučio vidaus tvarkos taisyklėmis. Pagal jas visišką atsakomybę už viešbutyje gyvenančių vaikų iki 16 metų ir neįgalių asmenų sveikatą, saugumą, tinkamą elgesį, šių taisyklių laikymąsi prisiima tėvai arba juos lydintys pilnamečiai asmenys. Vaikai iki 16 metų ir neįgalūs asmenys į baseiną įleidžiami tik lydimi juos prižiūrinčių pilnamečių asmenų, kurie atsako už jų saugumą ir gyvybę.

Išnagrinėjęs surinktus byloje duomenis, prokuroras A. Miečius priėmė sprendimą ikiteisminį tyrimą nutraukti. „Byloje surinkta informacija leidžia manyti, kad šis tragiškas įvykis vertintinas kaip nelaimingas atsitikimas“, – sakė prokuroras. Pasak jo, ši skaudi nelaimė dar kartą primena, kad suaugusieji su mažamečiais būdami ir prie atvirų vandens telkinių, ir baseinuose turi nei akimirkai neprarasti budrumo.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus
vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė (Panevėžys),

Share this post

Parašykite komentarą