Dokumentiniame filme – ir Lietuvos užtvankų griovimo istorijos momentai

Lietuvoje keturias dienas buvo filmuojamas kino kompanijos „Magen Entertainment“, Pasaulio laukinės gamtos fondo ir Pasaulinio žuvų migracijos fondo dokumentinis filmas apie užtvankų griovimą Europoje „Užtvankų griovėjai“ (ang. „Dambusters“). Jis supažindins, kaip atkuriamas upių vientisumas Ispanijoje, Prancūzijoje, Estijoje, Suomijoje ir mūsų šalyje.

Filmo siužetas sukasi apie žmones dirbančius su užtvankų šalinimu ir upių vientisumo atkūrimu. Lietuvoje filmuota dalis pateikiama Aplinkos ministerijos vyr. specialistės Jonės Leščinskaitės ir aplinkosaugininkės, nevyriausybinių organizacijų atstovės Karolinos Gurjazkaitės akimis.

Europoje yra daugiau nei milijonas užtvankų, ir jos užkerta kelią žuvims migruoti, kelia pavojų jų rūšių išlikimui, stabdo natūralius gamtos procesus ir naikina upių bioįvairovę.

Lietuvoje priskaičiuojama  per 1,5 tūkst. užtvankų. Jos kelia rimtų problemų, nes dalis kenkia upių ekosistemoms, yra bešeimininkės, avarinės būklės.

Filme būsimus teisinius pokyčius, kurie leis grąžinti upes į kuo natūralesnę būklę, nuveiktus ir planuojamus darbus aptars aplinkos ministras Simonas Gentvilas, viceministras Danas Augutis ir kt. „Lietuva yra unikali savo situacija. Mes galime matyti lašišas, neršiančias sostinės centre tekančioje Vilnelėje, ir tai išsaugoti ateities kartoms, tuo pat metu šalindami nenaudojamas užtvankas galime grąžinti gyvybę ir kitoms upėms“, – sako Danas Augutis.

Filmo kūrėjas Francisco Campos-Lopez pasirinko mūsų šalį todėl, kad, jo nuomone, lietuviai turi gilų ryšį su gamta. Kūrybinės grupės narės, Ispanijos aplinkosaugininkės Pao Fernández Garrido vertinimu, Lietuva turi daug galimybių ir lig šiol laisvų upių. Jos žodžiais, jeigu bus ir toliau judama tokiu keliu, už kelių dešimtmečių čia bus geriausios ir laisviausios upės Europoje.

Kūrybinė grupė lankėsi pernai pašalintos užtvankos ant Bražuolės upės vietoje, filmavo Salantuose, kur užtvanką planuojama nugriauti šią vasarą.

Demontavus Salantų užtvanką, Salanto upėje ir jo intakuose atsilaisvins 46 km migracijos kelias saugomoms žuvų rūšims, bus įrengtos dirbtinės nerštavietės šlakiams, mažosioms ir upinėms nėgėms. Bus išvalyta 90 m ilgio upės atkarpa žemiau užtvankos.

Dar šiemet planuojama pradėti atkurti Anykštos upės vientisumą, pašalinant malūno užtvankos liekanas Anykščiuose ir sutvarkant upės vagą. Dubysoje žuvų migracijos sąlygoms ir upės ekologinei būklei gerinti bus pašalintos gelžbetoninio tilto liekanos.

Aplinkos ministerijos parengto Veiksmų plano upių vientisumui atkurti ir hidroelektrinių neigiamam poveikiui mažinti numatytos priemonės paklos reikiamą teisinį pamatą, padės savivaldybėms spręsti įsisenėjusias valstybinių užtvankų ir tvenkinių problemas.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą