NB8 užsienio reikalų ministrų susitikime G. Landsbergis ragino toliau remti Baltarusijos pilietinę visuomenę

Virtualiame Šiaurės ir Baltijos aštuoneto šalių (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikime, kuriame dalyvavo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, ministrai kalbėjosi apie transatlantinius santykius, padėtį Baltarusijoje, santykių su Jungtine Karalyste perspektyvas, aptarė Covid-19 pandemijos iššūkius ir bendrą atsaką į juos, kitus darbotvarkės klausimus.

Susitikimo metu G. Landsbergis pažymėjo, kad JAV visuomet buvo ir išliks strategine partnere, ir pažymėjo, jog svarbu kuo anksčiau užmegzti kontaktus su naująja JAV administracija, turint aiškius prioritetus vystyti pozityvią darbotvarkę ir dvišaliame, ir daugiašaliame formatuose.

Susitikime daug dėmesio skirta padėčiai Baltarusijoje aptarti. „Jokiu būdu negalime kalbėti apie jokią „naujai susiklosčiusią realybę”. Kol režimas toliau smurtauja prieš taikius protestuotojus, privalome toliau plėsti sankcijas, remti Baltarusijos opoziciją ir pilietinę visuomenę, inicijuoti tarptautinį Lukašenkos režimo nusikaltimų tyrimą”, – teigė ministras.

NB8 formato bendradarbiavimą šiais metais koordinuojančios Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu apibendrino šių metų darbą, o kitų metų koordinatorės Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto pristatė 2021-ųjų metų prioritetus.

Šiemet sukanka trisdešimt metų nuo pirmojo Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo, kuris buvo surengtas 1990 metų gruodžio 20 dieną Kopenhagoje tuometinio Danijos užsienio reikalų ministro Uffe Ellemann-Jensen iniciatyva. Šis susitikimas davė pradžią 5+3 bendradarbiavimo formatui, vėliau tapusiam NB8.

Jūratė Valančiūtė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą