Lietuvos sportinės upėtakių žūklės tvenkiniuose čempionatas Vasaknose

Pas kaimynus:

Zarasų rajono savivaldybės administracijos informacija

Vasaknose vyko Lietuvos sportinės upėtakių žūklės tvenkiniuose čempionatas. Šiemet siaučianti pandemija smarkiai pakoregavo ir šias varžybas, jose dalyvavo tik lietuviai. Bet čempionatas kaip ir ankstesniais metais buvo smagus, dinamiškas ir nepaprastai azartiškas. AREA Fishing arba upėtakių gaudymas tvenkiniuose – pakankamai naujas žūklės būdas Lietuvoje, tačiau kasmet ši sportinės žūklės atšaka pritraukia vis daugiau meškeriotojų.


Tvenkinių upėtakių gaudymo lygos prezidentas Kęstutis Kovalenkovas viename interviu pasakojo apie tokių varžybų Lietuvoje pradžią: „Mes apie jį sužinojome iš kaimynų latvių. Kadangi esame žūklės prekybos didmenininkai, buvome pakviesti paremti jų renginius. Pirmas susidūrimas su šia sporto šaka man nepaliko didelio įspūdžio: daug vyrų glaudžiai sustoję mėto į vieną tvenkinį, bandydami pagauti upėtakį. Pačiam, kaip žvejui, pratusiam prie žūklės iš valties, tai atrodė ganėtinai keista. Ir tik antrą kartą, kai pačiam teko pabandyti ir gauti pirmuosius kibimus, pradėjau suprasti, kuo šis žūklės būdas taip „užkabina“. Kadangi neturėjome šios sporto šakos Lietuvoje, taip jau sutapo, kad tapome jos pradininkais Lietuvoje.“


Varžybų formatas – dviejų dalyvių dvikova savo sektoriuje (tarp dalyvių privalo būti atstumas 5-6 m). Varžybų dalyviai turo metu atlieka ir teisėjo vaidmenį. Turo metu dalyviai pildo savo korteles, užfiksuodami ne tik savo, bet ir priešininko pagavimų skaičių. Per abi varžybų dienas vyko keliolika turų, kurių kiekvienas truko po 20 min. Tarp turų buvo skelbiamos 10-ties min. pertraukos, kurių metu dalyviai keitė savo sektorius. Po turų skelbiamos atkrintamosios varžybos, kurių metu atrenkami pirmų aštuonių vietų laimėtojai. Finale kaunasi 4 dalyviai. Varžybos vyksta, vadovaujantis principu „Pagavai – Paleisk“. Dalyviai privalo atsakingai elgtis su traukiama ir paleidžiama žuvimi, stengtis jos netraumuoti. Draudžiama naudoti kabliukus su užkartomis, liesti žuvis rankomis. Upėtakis yra labai jautri žuvis ir palietus ją rankomis, gauna terminį šoką, nuo kurio žūsta.


Antros dienos pavakare, po ypač įnirtingų kovų paaiškėjo nugalėtojai: Tomas Strelčiūnas (I), Andrius Grigorjevas (II), Tomas Kulbis (III), Edvardas Činga (IV). Susumavus trijų varžybų balus, Lietuvos čempionu tapo E. Činga.


Na, o visų dalyvių emocijas, patiriamas varžybų metu, taikliausiai išreiškė žvejys Tadas savo fb paskyroje: „Visi žūklės būdai turi kažką savo – gaudžiau įvairią žuvį visokiais įmanomais įrankiais ir metų laikais. Mano stažas 45 metai – bet tik upėtakių žūklė duoda tiek daug emocijų. Nebeįdomu nei lydekos, nei ešeriai, nei karšiai. Tokios stiprios, užsispyrusios ir įnoringos žuvies dar nemačiau. Varžybos „veža“ nerealiai, nežinau net, su kuo palyginti – tiek adrenalino!“


Dusetų sporto klubas „Ainiai“ kartu su partneriais Šniukštų kartų bendrija, Suvieko kaimo bendruomene ir Antazavės bendruomenės centru pagal Zarasų – Visagino regiono vietos veiklos grupės 2013 – 2020 m. Vietos plėtros strategiją įgyvendino projektą „Žuvininkystė – mums įdomu“. Viena iš projekte numatytų veiklų – 2020 metų Lietuvos sportinės tvenkinių upėtakių žūklės čempionatas Vasaknose. Projekte numatytas 1555 eurų finansavimas skirtas dalyvių maitinimui, videofilmo apie upėtakių varžybas sukūrimui.


Abi dienas čempionato dalyvius gardžiai maitino ŽŪK „Dusetų krašto gaspadoriai“. Kad žaidėjams nepritrūktų žuvies, pasirūpino čempionato pagrindinis rėmėjas UAB „Vasaknos“ direktorius Algirdas Šiukščius – į varžybų tvenkinį buvo paleista apie 1000 sportinio dydžio (iki 0,5 kg) upėtakių.


Vilija Visockienė
Autorės nuotraukos 

Share this post

Parašykite komentarą