Utenos policijos bendruomenės pareigūnai surengė prevencinę priemonę „Savo kieme aš saugus“ vienkiemių gyventojų saugumui stiprinti

2020 m. rugpjūčio–rugsėjo mėn. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato bendruomenės pareigūnės Daiva Maselskienė ir Jurgita Oznanskienė surengė prevencinę priemonę „Savo kieme aš saugus“. Jos tikslas – vykdyti vagysčių prevenciją Utenos rajone, stiprinti vienkiemių gyventojų saugumą, pasirūpinant kokybišku gyvenamosios vietos prieigų apšvietimu, kad teritorija taptų gerai apšviesta, matoma – nepalanki asmenims daryti teisės pažeidimus ar nusikalstamas veikas.

Utenos policijos bendruomenės pareigūnai, vykdydami policijos ir Utenos rajono savivaldybės prevencinį projektą „Saugi Utena-2020“, projekto lėšomis įgijo LED šviestuvus su judesio davikliais ir prevencinio pobūdžio lipdukus „Mus ir mūsų turtą saugo policija“.

Siekiant, kad priemonė būtų įgyvendinta tikslingai buvo atlikta nusikalstamų veikų analizė dėl vagysčių Utenos rajono seniūnijose 2020 m. bei aktyviai bendradarbiauta su Utenos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Jovita Strazdiene. Per bendrus pasitarimus nuspręsta, kad priemones saugumui stiprinti reikia įrengti tų seniūnijų vienkiemių gyventojams, kurie yra garbaus amžiaus, turi saugos įrenginius – pagalbos mygtukus, gyvena atokiose vietovėse visiškai vieni ir seniūnijose, kuriose registruota daugiausia vagysčių.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausieji tyrėjai, prižiūrintys Utenos rajono seniūnijų teritorijas, bendradarbiavo su Utenos rajono seniūnijų seniūnais, darbuotojais dėl šviestuvų įrengimo ant pastatų. LED šviestuvai, lipdukai buvo paskirstyti Utenos rajono seniūnijoms pagal minėtus vertinimo aspektus. Seniūnijų darbuotojai Utenos rajono Leliūnų, Užpalių, Daugailių, Vyžuonų, Tauragnų, Sudeikių seniūnijų vienkiemių gyventojams ant jų gyvenamųjų pastatų iškabino LED šviestuvus su judesio davikliais ir prevencinio pobūdžio lipdukus „Mus ir mūsų turtą saugo policija“. Garbingo amžiaus sulaukusių vienišų senolių gyvenamoji aplinka tapo apšviesta, labiau matoma, saugesnė.

Prevencinio pobūdžio lipdukai ant pastatų primena, kad gyventojai bendradarbiauja su policija, keičiasi informacija.
2020 m. spalio 22 d. Utenos policijos bendruomenės pareigūnai su Utenos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus atstovu Mindaugu Brazausku aplankė dalį vienkiemių gyventojų, patikrino, kaip įrengti šviestuvai ir ar veikia pagalbos mygtukų įrenginiai. Senoliai susitikimų metu džiaugėsi, dėkojo pareigūnams, kad policija ir savivaldybės atstovai rūpinasi vienišų senolių saugumu, lanko, nuoširdžiai bendrauja, konsultuoja turto apsaugos klausimais. Įrengti ant pastatų LED šviestuvai su judesio davikliais ne tik apšviečia didelę teritorijos dalį, bet kartu padeda jaustis saugiau ir sunkiai vaikštantiems senoliams. Patikrinti ir pagalbos mygtukų įrenginiai, priminta gyventojams nešioti apyrankes, kad esant reikalui galėtų išsikviesti pagalbą. Kaip sako garbingo amžiaus sulaukę senoliai: „Dabar kieme šviesu, jeigu vakare eisi malkų atsinešti krosniai pakūrenti, niekur neužkliūsi, nes takas matyti“.  

Bendruomenės pareigūnai džiaugiasi, kad ši prevencinė priemonė padės sustiprinti vienkiemių gyventojų saugumą, o prevencinės priemonės įgyvendinimas suburia bendradarbiauti tarpusavyje įvairias institucijas: policiją, Utenos rajono seniūnijų atstovus, Utenos rajono savivaldybės atstovus. Bendromis pastangomis kuriama saugi gyvenamoji aplinka vienkiemiuose, mažinama rizika vienkiemių gyventojams tapti nusikaltimo aukomis, didinamas gyventojų saugumo jausmas.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato
Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė
Violeta Ginaitienė

Share this post

Parašykite komentarą