SAM primena: izoliacijoje esantys rinkėjai gali balsuoti namuose

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad izoliacijoje dėl koronaviruso (COVID-19) esantys rinkėjai turi teisę balsuoti namuose. Norėdami pasinaudoti šia teise, rinkėjai turėtų užpildyti rinkėjo, esančio izoliacijoje, prašymo balsuoti namuose formą, pasirašytą formą nuskanuoti ar nufotografuoti (pasirašyti formą galima ir elektroniniu būdu), atsiųsti formą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) el. paštu balsuok@vrk.lt. Tada rinkėjas turi sulaukti, kol su juo susisieks apylinkės rinkimų komisijos nariai ir informuos apie balsavimą namuose. 

Pasak VRK, jei izoliacijoje esantis rinkėjas neturi galimybės naudotis internetu, pateikti prašymą balsuoti namuose jis gali trumpuoju informacijos apie rinkimus teikimo numeriu 1855. Jo bus paprašyta nurodyti prašymo formai reikalingus asmens duomenis ir paprašyta patvirtinimo, kad jis sutinka, jog VRK ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tvarkytų rinkėjo asmens duomens rinkėjų sąrašų sudarymo tikslais.

Izoliacijoje esantys rinkėjai kviečiami nedelsti iki paskutinės dienos, užpildyti prašymo balsuoti namuose formą iki nustatyto termino ir pateikti VRK, kad jiems būtų sudaryta tokia galimybė.

Rinkėjo, esančio izoliacijoje, prašymo balsuoti namuose forma VRK turi būti pateikta iki paskutinio trečiadienio, einančio prieš rinkimų dieną, tai yra iki spalio 7 d. (imtinai) ir iki spalio 21 d. (imtinai), prieš pakartotinį balsavimą.

Tie rinkėjai, kurie balsuos ne toje rinkimų apylinkėje, į kurios sąrašą jie įrašyti, šią formą turėtų pateikti iki paskutinio antradienio, einančio prieš rinkimų dieną.

VRK, gavusi rinkėjų užpildytas formas iš izoliacijoje esančių asmenų, dėl šios informacijos patikrinimo kreipsis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), kuris ir informuos, ar rinkėjui diagnozuota COVID-19 liga, ar jis yra įtariamas, kad serga, ar yra turėjęs sąlytį su sergančiuoju, taip pat ar rinkėjas yra grįžęs iš užsienio valstybės ir dėl šios priežasties privalomai izoliuojasi namuose.

Priklausomai nuo šių požymių, VRK informuos balsavimą namuose vykdančius rinkimų komisijų narius, kad šie pasiruoštų dėvėti jiems skirtas asmens apsaugos priemones ir tinkamai bei saugiai galėtų atlikti balsavimo namuose pas izoliacijoje esantį asmenį, procesą.

VRK iš NVSC gaus prašymo formą pateikusių rinkėjų duomenis, susijusius tik su COVID-19 liga. Saugant asmens duomenis, apie jokias kitas rinkėjo turimas ligas VRK informacija nedisponuos.

Išsamiau apie galiojančią tvarką dėl balsavimo namuose galite pasiskaityti VRK svetainėje: www.vrk.lt

SAM Spaudos tarnyba

Share this post

Parašykite komentarą