Prezidentūra nepraranda vilties, kad su Baltijos valstybėmis pavyks sutarti nepirkti Astravo AE elektros

Vilnius, rugpjūčio 20 d. (ELTA).

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad neramumai Baltarusijoje Astravo atominės elektrinės (AE) paleidimą dar labiau dramatizuoja.

„Elektrinės paleidimas Baltarusijoje dar labiau dramatizuojasi, nes neaišku, kiek ta suirutė darys įtaką paleidimui ir saugos problemoms. Prezidentas akcentuoja, kad elektrinės paleidimas neįvertinus visų saugos aspektų yra visiškai per ankstyvas, ir mes nesutinkame, kad ji būtų paleista tokiomis sąlygomis. Pirkti elektrą iš nesaugios elektrinės būtų didžiulė klaida“, – LRT radijui sakė A. Skaisgirytė.

Ji pareiškė tikinti, kad reakcijos iš Latvijos dėl elektros nepirkimo iš Astravo AE galima tikėtis po Europos Vadovų Tarybos.

„Nėra lengva susiderėti dėl to, dėl ko pozicijos išsiskiria. Astravo AE nepradėjus gaminti elektros energijos ir jos eksportuoti, turime kažkiek laiko deryboms ir nesame praradę vilties, kad pavyks susiderėti trišališkai“, – sakė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad į pirmojo Astravo AE bloko reaktorių jau pradėtas krauti branduolinis kuras. Energetinis Astravo AE paleidimas ir prijungimas prie Baltarusijos elektros energijos sistemos planuojamas ketvirtąjį šių metų ketvirtį.

Lukas Blekaitis (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą