S. Skvernelis dėkoja Latvijos vyriausybei už sprendimą dėl prekybos elektra su Baltarusija

Premjeras Saulius Skvernelis dėkoja Latvijos vyriausybei už antradienį paskelbtą sprendimą nebeprekiauti elektra su Baltarusija, jei bus paleista Astravo atominė elektrinė (AE).

„Nuoširdžiai dėkoju Latvijos Vyriausybei ir savo kolegai, ministrui pirmininkui Krišjaniui Kariniui, už vakar paskelbtą sprendimą: latviai stabdys elektros prekybą su Baltarusija, jei Astravo AE pradės veikti“, – feisbuke teigia premjeras.

S. Skvernelis šį sprendimą vadino „akivaizdžiu ir tiesioginiu Baltijos valstybių solidarumo bei bekompromisio europinių vertybių paisymo pavyzdžiu.“

„Tikėjome, kad bus tokie sprendimai. Priešingu atveju, savo piliečių lėšomis mokėdami už nesaugią elektros energiją iš Baltarusijos, tiesiogiai remtume šios valstybės valdžios ambicijas brutaliais būdais neigti savo piliečių nuomonę dėl šalies ateities, taip pat mėginimus didinti įtampą regione imituojant menamą priešą – Baltijos valstybes“, – sako S. Skvernelis.

Jo teigimu, toks sprendimas prisidės prie Baltijos valstybių ir Lenkijos sėkmės užtikrinant energetinį regiono saugumą Baltijos šalims sinchronizuojant savo elektros sistemas su kontinentinės Europos tinklais.

Antradienį K. Karinis pareiškė, kad Latvija nebepirks ir nebeparduos elektros energijos Baltarusijai, jeigu bus paleista Astravo atominė elektrinė.

„Atsižvelgdami į įvykių raidą Baltarusijoje ir iš to išplaukiančius branduolinio saugumo klausimus, mes nusprendėme, jog jei bus paleista Baltarusijos AE Astravo rajone, tai mes nutrauksime elektros energijos prekybą su Baltarusija“, – sakė jis per spaudos konferenciją po vyriausybės posėdžio.

Anot premjero, šiuo atveju Latvija galbūt prekiaus elektros energija su trečiosiomis šalimis, naudodamasi Latvijos ir Rusijos jungtimi.

„Mūsų sprendimas reiškia, kad per šią jungtį mes nepirksime elektros energijos iš Baltarusijos. Tai neatmeta galimybės, kad mes toliau prekiausime – pirksime ir parduosime – elektros energiją iš Rusijos, mes tik eliminuosime Baltarusijos elektros energiją per šią jungtį“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad energetinis Astravo AE paleidimas ir prijungimas prie Baltarusijos elektros energijos sistemos planuojamas ketvirtąjį šių metų ketvirtį.

Kornelija Mykolaitytė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą