G. Nausėda dalyvaus EVT: spręs dėl sankcijų Baltarusijai

Vilnius, rugpjūčio 19 d. (ELTA).

Trečiadienį prezidentas Gitanas Nausėda dalyvaus neeiliniame, nuotoliniu būdu organizuojamame, Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje. Pagrindinis posėdžio klausimas – situacija Baltarusijoje. Kaip pirmadienį informavo šalies vadovo vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė, vaizdo konferencijos būdu ES lyderiai vertins ne tik politinę situaciją Baltarusijoje, kurioje antra savaitė neslūgsta įtampa po suklastotų prezidento rinkimų rezultatų, tačiau ir aptars galimų sankcijų Aliaksandro Lukašenkos režimo atsakingiems asmenims klausimą.

Šalies vadovo teigimu, nepavykus susitarti dėl bendrų Europos Sąjungos sankcijų, Baltijos šalys galėtų Baltarusijai įvesti nacionalines sankcijas.

Seimas antradienį priėmė rezoliuciją, kurioje ketvirtį amžiaus Baltarusiją valdantis A. Lukašenka skelbiamas nelegitimiu vadovu. Seimo pritarimo sulaukusiame dokumente Europos Sąjunga ir Lietuvos Vyriausybė taip pat raginamos priimti sankcijas Baltarusijos režimo atstovams. Parlamentarai siūlo asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą bei perteklinį smurtą prieš taikius protestuotojus Baltarusijoje, įšaldyti lėšas bei taikyti draudimus atvykti į ES šalis.

Protestų bangai Baltarusijoje stiprėjant, A. Lukašenka kreipėsi į Rusijos lyderį Vladimirą Putiną pagalbos nuo esą Baltarusijai iškilusių „išorinių grėsmių“. Į tai, kad Rusija gali tiesiogiai įsikišti sprendžiant politinę situaciją Baltarusijoje, sureagavo ir Lietuvos atsakingų institucijų vadovai. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis teigė, kad kol kas jokios tiesioginės grėsmės Lietuvai nekyla. Visgi ministras pripažino, kad sprendimas į Baltarusiją įvesti Rusijos karines pajėgas nulemtų žymius saugumo pokyčius regione. Savo ruožtu prezidentas antradienį „Žinių radijui“ teigė, kad, nusprendusi naudoti karinius instrumentus Baltarusijoje, Rusija patirtų „didžiulį smūgį“.

ELTA primena, kad neramumai Baltarusijoje kilo po to, kai buvo paskelbta, jog A. Lukašenka per vykusius prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Kilę protestai buvo malšinami pasitelkus prievartą. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

ELTA (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą