Kas lemia miestų ir miestelių vystymosi sėkmę?

Eimantas Puodžiukas,
Utenos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas,
Utenos rajono savivaldybės tarybos narys.

Bendruomenių iniciatyvų rėmimas ir aktyvus jų įtraukimas į sprendimų formavimą bei vykdymą, tai pagrindiniai miestų, miestelių ir kaimų gyvavimo sėkmės faktoriai.


Ten, kur palanki ir patogi aplinka, kuriasi veiklos, plaukia investicijos, kuriamos naujos darbo vietos, vystoma mokslinė veikla, ten telkiasi talentai, gimsta inovacijos, žinios ir nauji verslai. Užvedę tokį ekonominį variklį mes  judėsime pirmyn. Atsiras daugiau galimybių investuoti į infrastruktūrą, saugumą, socialinę apsaugą, aplinkosaugą, išmaniąsias technologijas bei sprendimus, taip gerindami gyvenimo sąlygas teritorijų gyventojams, kartu didindami jo patrauklumą naujai atvykstantiesiems.

Tačiau ko reikia, kad šis mechanizmas įsivažiuotų?  Žmonių nuomonių paisymo, bendro sutarimo, mokėjimo įsiklausyti ir nuoseklaus tikslo siekimo.

Iš Utenos gyventojo, neabejingo Utenos krašto vystymusi,  buvo gautas kreipimasis, kuriuo prašė spręsti šalia Mockėnų kaimo esančios Utenos miesto pietinio aplinkkelio sankryžos su keliu į Tauragnus, klausimą. Ne gana to, kad šio kaimo gyventojai savo sveikatai gauna taršą iš kaimynystėje esančio Utenos regiono nepavojingų komunalinių atliekų sąvartyno, neatsižvelgus į kaimo gyventojų pastabas bus pastatytas krematoriumas, gyventojų sveikata kenčia kvėpuojant ir iš sankryžoje stovinčio krovininio transporto išmetamus teršalus.

Pasidomėjus sankryžos perspektyvomis, buvo sužinota, kad dar 2007 metais tuometinė Lietuvos kelių direkcija buvo suprojektavusi žiedinę sankryžą.  Tačiau kaip ir daugelis projektų ir šis buvo užneštas laiko dulkėmis. Supratau, kad jei šeimininkams nereikia, o gal tame ir svarbos nematė,  direkcija iniciatyvos taip pat nerodys.

Pasidomėjau kokie yra sprendimų būdai. Vienas iš jų, perprojektuoti žiedinės sankryžos projektą, susitvarkyti žemių nuosavybės reikalus ir t.t. Šis sprendimo kelias užtruktų ne mažiau kaip 3 metus. Tačiau atsižvelgiant į laišką parašiusio uteniškio siūlymą yra trumpesnis ir greitesnis kelias  išvengiant krovinio transporto „kamštukų“ klausimo nuo ko priklauso šios zonos ir aplinkos oro tarša. Tai eismo prioriteto pakeitimas pirmenybę sudarant eismui iš aplinkkelio įsukant į Pramonės gatvę.

Todėl komiteto (Teritorijų planavimo, statybos ir infrastuktūros plėtros ) kolegoms siūlysiu artimiausiame posėdį svarstyti šį sprendimo būdą ir teikti savivaldybės administracijai sprendimą.

Be viso to Utenos Demokratai girdėdami kilusių iš Utenos krašto aplinkos kūrėjų (urbanistikos ir architektūros ekspertų) balsą/siūlymus, teiks siūlymą sukurti Utenos miesto plėtros ir savitumo išsaugojimo ir urbanistinės miesto vizijos, prioritetų, kokybės kriterijų ir  erdvinio vystymo krypčių strategiją. Verčiant į suprantamą kalbą tai atsižvelgiant į modernios visuomenės poreikius, lūkesčius rajono urbanizuotų teritorijų plėtrai, konsultuojantis su išoriniais ekspertais, sukurti Utenos miesto ir miestelių aplinkos vystymo taisykles, kurios reguliuotų Utenos ir rajono miestelių ateities  įvaizdį ir gyvenimo  kokybę – planuojant pokyčius miesto ir miestelių viešosiose erdvėse,  gatvėse,  gyvenamuosiuose kvartaluose, tęsiant pramoninių rajonų konversiją, kuriant naujus viešųjų erdvių želdynus.

Ačiū tariu už neabejingumą pilietiškam ir patriotiškam uteniškiui ir labai, Jolitai Andrijevskytei, atestuotai architektei, projektų vadovei  sukaupusiai 15 metų darbo praktiką visoje Lietuvoje, aktyviai dirbančiai ir Utenos krašte, Panevėžio regioninės architektūros tarybos narei, už aplinkos Utenoje kūrimo „varikliuko“ užvedimą ir ekspertinę įžvalgą.

Share this post

Parašykite komentarą