Ministrė Pirmininkė Vašingtone susitiko su JAV Viceprezidente – aptarti dvišaliai santykiai, parama Ukrainai, saugumo situacija Europoje

Gruodžio 7 dieną Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų Viceprezidente Kamala Harris. Susitikime aptarta Lietuvos ir JAV dvišalių santykių plėtra, saugumo situacija Europoje, ilgalaikė NATO adaptacija ir artėjantis aljanso viršūnių susitikimas Vilniuje, parama Ukrainai, sankcijų Rusijai stiprinimas, autoritarinių režimų keliami iššūkiai. 

Minint Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių šimtmetį, premjerė I. Šimonytė pasidžiaugė puikiais dvišaliais santykiais ir vertybėmis grįsta partneryste. Premjerė padėkojo Viceprezidentei už ilgametį JAV indėlį į Lietuvos saugumą bei paramą Lietuvai gynybos srityje.

„JAV karių buvimas Lietuvoje ir JAV teikiama parama Lietuvos gynybinių pajėgumų vystymui yra labai svarbus veiksnys, prisidedantis prie viso regiono saugumo stiprinimo. Savo ruožtu Lietuvos Vyriausybė yra pasirengusi užtikrinti visas reikiamas sąlygas JAV ir sąjungininkų karių priėmimui mūsų šalyje“, – sakė premjerė. 

Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad JAV sprendimas Baltijos šalyse turėti sustiprintas JAV rotacines karines pajėgas neabejotinai stiprina atgrasymą ir gynybą visame rytiniame NATO flange ir yra svarbi žinia potencialiam agresoriui.

I. Šimonytė pažymėjo, kad Rusija išlieka ir artimiausioje ateityje išliks didžiausia grėsme Europos saugumui, todėl šiandien labai svarbu priimti tvarius sprendimus, kurie atgrasytų Rusiją nuo potencialios agresijos ir įgalintų sąjungininkus efektyviai ginti kiekvieną aljanso centimetrą.

Šiandien turime susitelkti į praktinę pažangą, įgyvendinant Madride priimtus sprendimus dėl priešakinės gynybos ir atgrasymo stiprinimo, sakė I. Šimonytė. 

Premjerė pabrėžė, kad Ukraina šiuo metu gina visos Europos laisvę nuo Rusijos agresijos. 

Ministrė Pirmininkė padėkojo JAV Administracijai už lyderystę telkiant sąjungininkus ir visokeriopai remiant Ukrainą, ypač karine ginkluote. Anot premjerės, ilgalaikė taika Europoje galima tik pasiekus visišką Ukrainos pergalę.

Susitikime taip pat buvo aptartas bendradarbiavimas energetikos srityje bei iššūkiai, kuriuos demokratinėms šalims ir taisyklėmis grįstai tarptautinei tvarkai kelia autokratiniai režimai.

Taip pat trečiadienį Ministrė Pirmininkė susitiko su JAV Atstovų rūmų Baltijos draugystės grupės ko-pirmininkais Rubenu Gallego ir Donu Baconu bei šios grupės nariais kongresmenais, kuriems padėkojo už jų veiklą prisidedant prie Baltijos regiono saugumo sustiprinimo, o taip pat tvirtą laikyseną remiant Ukrainą ir smerkiant Rusijos karinę agresiją.

Šią dieną Ministrė Pirmininkė taip pat lankėsi Komunizmo aukų memorialiniame muziejuje Vašingtone ir susitiko su jo vadovybe. Susitikime aptarta komunistinių režimų nusikaltimų viešinimo ir deramo įvertinimo, aukų atminimo puoselėjimo svarba, būtinybė užkirsti kelią istorijos klastojimui, kuriuo ir šiandien naudojasi nedemokratiniai režimai.

Mano vyriausybė

Share this post

Parašykite komentarą