Kartenos festivalis savaitgalį kvies pajusti supančią gamtą ir dievybių kultą

Šiais metais jau septintą kartą Salantų regioniniame parke Kartenoje vyksta festivalis „Kuršių genties vartus pravėrus“. Pėsčiųjų žygis, koncertai, ugnelių piešinys ant Kartenos piliakalnio, pažintis su kuršių istorija ir papročiais – visa tai laukia lankytojų rugpjūčio 5 ir 6 dienomis.

Šiemet minimas Salantų regioninio parko įkūrimo 30-metis, tad šiai progai paminėti skirtas festivalis „Kuršių genties vartus pravėrus VII“, kurio metu bus atskleidžiama šiose apylinkėse gyvenusių kuršių istorija, šventės svečiai bus supažindinti su etninėmis tradicijomis, kultūros paveldo vertybėmis.

Festivalis rugpjūčio 6 d. prasidės nuo pėsčiųjų žygio ,,Septynių piliakalnių žygis“. Renginio startas 9 val., žygeiviai kviečiami atvykti prie Imbarės piliakalnio, Kretingos r. (56.026552, 21.559084). Žygiuojama bus apie 25–28 km., daugiau informacijos apie žygį galima rasti čia.

Festivalio metu didelis dėmesys bus skiriamas amatininkystei bei jaunimui, nes šie metai Seimo paskelbti ir Lietuvos jaunimo metais. Nebus pamirštos ir Žemaitijos regione praktikuojamos nematerialaus kultūros paveldo tradicijos: kuriamas piliakalnio žvakių piešinys, skambant išskirtinei lietuviškajai muzikai, išskleis visą savo energiją ir sukurs mistinę atmosferą lankytojų akims ir ausims. Su visa festivalio programa galite susipažinti čia.

Salantų regioniniame parke esantis Kartenos piliakalnio kompleksas yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą ne tik kaip istorinių, archeologinių vertybių turintis objektas, bet ir kaip mitologinis dėl jame išlikusio baltiškojo mitologinio paveldo (mitų ir legendų, mitologinio akmens, vadinamo Laumės kūliu, stebuklingų galių turinčio Abakų (Kartenos Lurdo) šaltinio versmės).

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą