Ką reikia žinoti vandens telkinių naudotojams, vykdantiems įžuvinimą

Šiais metais vandens telkinių naudotojams pradėjus pirmuosius įžuvinimus, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai vykdo įžuvinimų kontrolę ir primena telkinių naudotojams, kokių taisyklių reikėtų laikytis įveisiant žuvis į vandens telkinius.  

Aplinkosaugininkai primena, kad žuvys turi būti įveisiamos pagal patvirtintus Žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planus, kurie rengiami ir keičiami vadovaujantis žuvų išteklių būklės moksliniais tyrimais ir pateiktomis rekomendacijomis dėl saugaus ir efektyvaus žuvų įveisimo.

„Siekdami sklandaus darbo, prašome asmenų, besiruošiančių įžuvinimo darbams, ne vėliau kaip prieš 3darbo dienas informuoti Aplinkos apsaugos departamentą užpildant nustatytos formos pranešimą departamento internetinėje svetainėje, skiltyje įžuvinimas –  http://aad.lrv.lt/lt/paslaugos/izuvinimas“, – sako Šiaulių gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnė Akvilė Jagučanskytė.

Atkreiptinas dėmesys, kad asmenys, vykdantys įžuvinimą, turi pasirūpinti įveisiamų žuvų transportavimo, žuvų išleidimo priemonėmis, temperatūros matavimo prietaisais bei kita reikalinga įranga, užtikrinančia kokybišką žuvų išleidimą.

„Įžuvininimą vykdantiems vandens telkinių naudotojams norime priminti, kad aplinkosaugininkai tikrina – ar tos rūšies žuvų įveisimas tame vandens telkinyje numatytas Valstybinėje programoje ar Vandens telkinio tvarkymo plane. Taip pat tikrinami žuvų įsigijimo dokumentai, Deklaracija dėl žuvų ligų, Lietuvos Respublikoje vežamų gyvūnų važtaraštis bei faktinis žuvų kiekis ar svoris“, – teigia A. Jagučanskytė.

Pasak aplinkosaugininkės,  jei žuvys įvežamos iš Europos Sąjungos šalių vandens telkinių naudotojai privalo turėti Vidaus prekybos sertifikatus, o įvežant žuvis iš trečiųjų šalių – Veterinarijos sertifikatus.

Pareigūnams patikrinus minėtus dokumentus ir įžuvinimo procesą, žuvų įveisimo faktas patvirtinamas pasirašant žuvų įveisimo aktą. Aktą turi pasirašyti dalyvavęs pareigūnas, asmuo ir savivaldybės atstovas. Jeigu žuvys įveisiamos nedalyvaujant pareigūnui, žuvų įveisimo aktą pasirašo asmuo ir bent du dalyvaujantys asmenys iš kitų institucijų.

Urtė Šimonytė

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos

Photo by Bakhrom Tursunov on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą