Ignalinos rajono savivaldybės mero Justo Rasiko interviu aktualiais klausimais

Pas kaimynus:

Ignalinos rajono savivaldybės administracijos informacija

2021.10.29
Savaitės akcentai

– Po savaitgalio švenčių grįžtam su tam tikru nerimu prie įprastų darbų. Pakartosiu šios savaitės viltingus skaičius: pagal COVID-19 statistiką šiuo metu Ignalinos rajono savivaldybės teritorija – vienintelė Lietuvoje yra raudonojoje zonoje (visos kitos savivaldybės – juodojoje zonoje). Rajone serga 54 žmonės, paskiepyti 10 707 gyventojai.. Ar galime tuo džiaugtis?

– Ir taip, ir – ne. Visi supranta, kad COVID-19 situacija gali keistis staiga. Pamenat, kai vasarą į mus pirštais rodė visa Lietuva – buvome vieninteliai juodi. Dabar – vieninteliai raudoni. Keisti ir netikėti COVID-19 piešiniai. Vis dar renkamės į renginius, nes gerai suprantu, jog žmonės negali izoliuotai gyventi. Bet pastebiu jau ir kitą reiškinį: žmonės ėmė patys save izoliuoti, saugoti. Štai, laikydamiesi visų saugumo reikalavimų, surengėme Vietos savivaldai skirtą renginį, po jo Ignalinos kultūros centras bildėjo „Bildučiuose“. Nors buvo iš anksto pranešta, kad durys bus atviros galimybių pasą turintiems, kad dalyvių skaičius ribotas, bet į kai kuriuos renginius žiūrovų atėjo net mažiau, nei jų galėjome sutalpinti salėje, laikydamiesi visų saugumo reikalavimų. Į apkasus lįsti nereikia, bet erzinti COVID-19 irgi nederėtų. Ta proga norėčiau padėkoti 75,8 procento rajono gyventojų, kad buvo pilietiški ir atsakingi savo ir kitų atžvilgiu – pasiskiepijo. Spalio 27 dienos duomenimis, pagal vakcinacijos lygį esame Respublikoje penkti, o pagal bendrą imunizaciją, kuri siekia 79,2 procento – aštunti. Manyčiau, kad tokių rezultatų pasiekėme ir dėl objektyvių priežasčių – gyvename gana „plačiai“ – toli kaimynai, draugus greičiau telefonu ar feisbuke pakalbinam. Santykinai mažiau ir įvairiausių susitikimų, daug ką išmokome padaryti „per nuotolį“

Ir vis dėlto – raginčiau prie pasiskiepijusių prisijungti ir vis dar abejojančius. Noriupriminti, kad Ignalinoje vakcinos yra pakankamai, kad skiepijama Ignalinos rajono poliklinikoje ir Ignalinos sveikatos centre, pas turinčius sveikatos problemų ir vyresnius nei 75 metai skiepai, jų pageidavimu, atvažiuos į namus.

– Artėja ilgasis savaitgalis. Dirbantiems – labai laukiamas. Darbo neturintiems – ne toks reikšmingas. Apskritai, kokia šiandien situacija rajone? Kokie pokyčiai darbo rinkoje? Kokie Jūsų pastebėjimai?

– Nedarbo lygis Ignalinos rajone, palyginti, gana aukštas. Kiek žinau, spalį Užimtumo tarnybos Ignalinos skyrius buvo įregistravęs 1466 bedarbius. Tai – daugiau nei 18 procentų darbingo amžiaus žmonių. Žinoma, yra buvę, kai šie procentai buvo peržengę ir 20. Iš esmės pakeisti šiuos skaičius – gana sudėtingas uždavinys. Paradoksas, bet bedarbių procentą augina ne naujai darbą praradę gyventojai, bet apskritai mažėjantis darbingo amžiaus žmonių skaičius rajone. Šiuo metu rajone yra 8259 darbingo amžiaus žmonės. Dar prieš metus tokių buvo daugiau nei 8,5 tūkstančio. Vieni sulaukia pensijos, jaunimą pavilioja didieji šalies miestai, darbas užsienyje.

Žinau, kad Užimtumo tarnybos Ignalinos skyrius ieškantiems darbo teikia konsultacijas, siūlo darbą, kviečia į mokymus, žinau, kad tuo nemažai darbo ieškančių ir pasinaudoja, ne vien tenkinasi nedarbo išmokomis. Ir šiuo metu nesunkiai darbą rastų tolimųjų reisų vairuotojai, pardavimų vadybininkai.

Darbą siūlo ir rajono savivaldybės administracija. Labai kviesčiau iniciatyvius, aktyvius ir komandoje gebančius dirbti piliečius jungtis prie mūsų. Mums reikia gabių ir perspektyvių specialistų: Investicijų planavimo ir turto valdymo skyriuje -vyriausiojo specialisto, Urbanistikos ir infrastruktūros skyriuje – skyriaus vedėjo pavaduotojo, vyriausiojo specialisto  (savivaldybės vyriausiojo architekto), vyriausiojo specialisto,Viešųjų pirkimų skyriaus prekių ir paslaugų pirkimo specialisto, Centralizuotos vidaus audito tarnybos vadovo, Informatikos ir bendrųjų reikalų skyriaus vyriausiojo specialisto,

– Vėlinės visus kviečia į ypatingą, atminties, kelią. Kiekvienas iš mūsų turime tuos šventus kalnelius, kur skuba mūsų mintys, traukia prisiminimai. Manau, neišvengsite ir Jūs kelionių link artimųjų kapų.

– Žinoma, Vėlinės visados pakviečia nusilenkti tiems, kam esi dėkingas už gyvenimą, ko ilgiesi, ką prisimeni ne tik Vėlinių laike. Tos mintys mane nuves į Vilnių, Karveliškių kapines, kur palaidotas mano tėvelis ir seneliai. Aplankysiu su šeima ir žmonos giminaičius, palaidotus Ceikiniuose. Tokie tad mano Vėlinių maršrutai.

Nežinau dar, kurią dieną ten važiuosiu. Siūlau ir kitiems gerai apmąstyti keliones. Juk Vėlinės – ne Naujieji metai, kai visi kartu laukiam šventinių fejerverkų ir visi turim būti kartu vienu metu. Šiais metais kapų tvarkymui, mirusiųjų pagerbimui turim keturias dienas, iš kurių galim rinktis laiką, kad nepakliūtume į didelius automobilių srautus, masinius susibūrimus kapinėse. Mirusieji nebus laimingi, jei nesaugosite savęs ir kitų. Lankydami mirusiųjų kapus, patys sugrįžkime po Vėlinių gyvi ir sveiki.

– Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Vida Gasparavičienė

Share this post

Parašykite komentarą