Vandens telkinių pakrantes liepą ir rugpjūtį aplinkosaugininkai stebės itin akylai

Ketvirtadienį šalyje prasidėjusi aplinkosauginė akcija „Poilsiauk atsakingai“ skirta išsiaiškinti pažeidimus vandens telkinių pakrantėse ir užkirsti jiems kelią. Ji vyks du mėnesius – visą liepą ir rugpjūtį.

Aplinkosaugos pareigūnai tikrins vandens telkinių apsaugos zonas ir pakrančių apsaugos juostas bei kitas rekreacines teritorijas, kontroliuos, kaip laikomasi aplinkosaugos reikalavimų plaukiojant vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis.

Vasarą kai kurie poilsiautojai nepaiso draudimo pakrančių apsaugos juostose statyti motorines transporto priemones arčiau kaip 25 m iki vandens telkinio kranto. Jeigu vandens telkinys yra saugomoje teritorijoje, atstumas iki vandens turi būti dvigubas –  ne mažiau kaip 50 metrų. Už pakrančių apsaugos juostų pažeidimą gali būti skirtas įspėjimas arba nuo 30 iki 140 eurų bauda.

Motorinių transporto priemonių vairuotojai turėtų nepamiršti, kad reikalavimų privalu laikytis ir miške. Įvažiuoti į mišką ir po jį važinėti leidžiama tik keliais, o statyti transporto priemonę miške galima tik tam skirtose stovėjimo aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinant galimybę keliu važiuoti kitoms transporto priemonėms. Statant kelio pakraštyje, būtina stengtis neužvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų. Neteisėtas važiavimas per žolinę dangą, miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis užtraukia įspėjimą arba 20-140 eurų baudą, o jeigu dėl to žolinė danga ar miško paklotė buvo sužalota ar sunaikinta, gali būti skirta 140-300 eurų bauda. Aplinkosaugininkai primena, kad teritorija, kurioje dažnai važinėjama ar statomos motorinės transporto priemonės, nėra laikoma keliu ar aikštele. Taigi išvažinėta pieva ar miško paklotė nėra kelias.

Miške draudžiama kurti laužus ir naudoti atvirą ugnį, išskyrus viešojo naudojimo poilsio objektuose įrengtas ir atitinkamai pažymėtas laužavietes, mėtyti neužgesintus degtukus, nuorūkas ir kitus daiktus, galinčius sukelti gaisrą Pažeidus šiuos reikalavimus asmenims taikoma atsakomybė – įspėjimas arba 20–50 eurų bauda. Taip pat gali būti skiriama 50–110 eurų bauda juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims.

Už šiukšlinimą galima gauti 20-50 eurų baudą. Jeigu aplinka nedelsiant nesutvarkoma ir nustatoma, kad jai padaryta žalos, pažeidėjai turi žalą atlyginti.

Visuomenė kviečiama apie pastebėtus aplinkos apsaugos pažeidimus, teršimo ar niokojimo atvejus nedelsiant pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba tiesiogiai Aplinkos apsaugos departamentui tel. 8 (5) 273 2995.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą