Vyriausybė dekonstruoja Ateities ekonomikos DNR planą

Vyriausybė patvirtino Finansų ministerijos teiktą nutarimą „Dėl Ateities ekonomikos DNR plano įgyvendinimo“ pripažinimo netekusiu galios“, kuriuo iš esmės naikinamas ankstesnės Vyriausybės pristatytas Ateities ekonomikos DNR planas.

Antruoju nutarimu „Dėl Europos Sąjungos fondų lėšomis tikslingų finansuoti veiksmų ir projektų“,  tvirtinama nauja projektų vertinimo, atrankos, finansavimo, įgyvendinimo ir atsiskaitymo už veiksmų ir projektų įgyvendinimo rezultatus tvarka bei tvirtinimas įgyvendintinų projektų sąrašas.

Šiais nutarimais Vyriausybė dekonstruoja buvusį Ateities ekonomikos DNR planą, kuriame buvo suplakti 4 skirtingi finansavimo šaltiniai – buvusi Europos Sąjungos struktūrinių fondų perspektyva, būsima finansinė perspektyva, valstybės biudžetas ir dar tik planuojamas Europos Komisijos įrankis – Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondas – taip dažnai klaidinant visuomenę, jog tai naujas finansinis šaltinis.

„Ekonomikos gaivinimo fondo lėšų planavimas juda į priekį ir mūsų tikslas tas lėšas skirti ne trinkelėms, o skirti reformoms,  apie kurias Europos Komisija savo rekomendacijose Lietuvai minėjo ne kartą. Tad geros idėjos ir projektai priemonių plane ras savo vietą, o lėšos bus suplanuotos taip, kad jos padėtų Vyriausybei įgyvendinti savo programą,“ – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

 „Didžiąją garsiojo DNR plano dalį sudarė senosios 2014-2020 m. finansinės perspektyvos investicijos ir buvusio valstybės biudžeto lėšos už 4,1 mlrd. eurų, o jų įtraukimas į planą buvo visiškai dirbtinis ir neturėjo jokios reikšmės. Šie projektai jau beveik įgyvendinti iš buvusios finansinės perspektyvos ir turėtų būti baigti pagal patvirtintas tvarkas, tad procesas vyks, kaip ir vykęs“, – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Ministrė taip pat primena, kad vietoje metams buvusios Vyriausybės suplanuotų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo projektų už  866 mln. eurų, dabar yra rengiamas ilgalaikis 2021-2026 m. planas už 2,225 mlrd. eurų.

„Projektai iš šio finansinio šaltinio pirmiausia turės atitikti Vyriausybės programą, taip pat bus vertinama, ar jie yra suderinami su Europos Komisijos numatytais kriterijais, ir jei taip – atsidurs šiuo metu rengiamame nacionaliniame Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo plane. Tuomet vasario-kovo mėnesiais derinsime nacionalinį planą derinsime su socialiniais partneriais, jis bus pateiktas Komisijai, o vėliau bus įtrauktas ir į biudžetą balandžio mėnesį“, – sakė  G. Skaistė.

Vyriausybė taip pat pažymi, kad iš buvusio DNR plano lieka 7 projektai – 6 projektai, kurių sutartys jau pasirašytos ir kurie numatyti finansuoti iš būsimosios 2021-2027 m. Europos Sąjungos finansinės perspektyvos bei tarptautinis projektas – Trijų jūrų fondo iniciatyva – kurie bus įgyvendinami vadovaujantis nauja patvirtinta Europos Sąjungos fondų lėšomis tikslingų finansuoti veiksmų ir projektų įgyvendinimo tvarka.

Projektai, kurie buvo numatyti finansuoti iš ES būsimosios perspektyvos ar valstybės biudžeto lėšų, tačiau dėl jų įgyvendinimo nėra pasirašytos įgyvendinimo sutartys, bus peržiūrėti ar atitinka Vyriausybės programą ir Nacionalinį pažangos planą ir bus įgyvendinami bendra tvarka.

Mano vyriausybė

Share this post

Parašykite komentarą