„Meno bangos“ vėl sukvietė kūrėjus į rezidenciją Ignalinoje

Pas kaimynus:

Ignalinos rajono savivaldybės administracijos informacija

2021.06.22

Prieš savaitę „Meno bangos“ Ignalinoje  pradėjo  dar vieną Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą: duris kuriantiems atvėrė jau trečioji  menininkų rezidencija. Šioji –  ,,Kultūra ir gamta“, sukvietusi į „Saulėtekį“ menininkus ir kultūrininkus iš visos Lietuvos.

 Dešimt dienų Ignalinos  rytiniame pakraštyje,  ,,Saulėtekio“ kaimo turizmo sodyboje, gyvens, bendraus, sumanymais dalysis,  kurs menininkai bei kultūrininkai iš įvairių Lietuvos miestų. Tai aktorė Lina Bocytė Garbačiauskienė ir tapytojas Ričardas Garbačiauskas (abu iš Šiaulių), poetai Ramunė Brundzaitė ir Alvydas Valenta, kompozitoriai Marija Paškevičiūtė ir Mindaugas Urbaitis, dailėtyrininkė dr. Dalia Karatajienė(visi iš Vilniaus). Iš netolimų Dusetų pakviesta gamtos fotografė, literatė Vilija Visockienė Į rezidenciją pakviestas ir ignalinietis  gamtininkas, fotografas, literatas dr. Bronius Šablevičius.

Tai – jau trečioji „Meno bangų“  rezidencija, rengiama Ignalinoje. Pirmojoje draugiškai gyveno ir kūrė rašytojai bei dailininkai, antrojoje, šalia minėtų sričių atstovų, apsigyveno ir vertėjos iš lenkų kalbos. Šioje rezidencijoje suskambo ir muzika.

Išskirtinis šios  menininkų rezidencijos bruožas gal tas, kad projekto dalyviai šį gražų vasaros laiką mielai dalijasi su rajono gyventojais, išsiilgusiais susitikimų su kuriančiais.

– Mes visada sakėme ir sakysime, kad svarbiausias tokio pobūdžio  projektų tikslas – suteikti rezidentams kuo palankesnes kūrybos sąlygas. Bet… Juk norisi jų kūrybos aidų,  atspindžių, o dar ir šio to, visiems laikams liekančio Ignalinoje…- sakė projekto vadovė rašytoja Gintarė Adomaitytė.

Rezidencijos renginių grafikas išties įvairus. Kūrėjų apsilankymo jau sulaukė Palūšės, Linkmenų, Grybėnų gyventojai ir vasarotojai. Šiandien Didžiasalio bibliotekoje, renginyje  ,,Skambantys birželio žodžiai“ ateinančių lauks aktorė Lina Bocytė Garbačiauskienė, poetai Alvydas Valenta, Ramunė Brundzaitė, Bronius Šablevičius, rašytoja Gintarė Adomaitytė. Rytoj,  16 valandąm Ceikinių bibliotekoje  – renginys ,,Kūrybos burtažodžiai“.   

Daugiausia susitikimų vis dėlto būta Ignalinoje. Praėjusį trečiadienį Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko rezidencijos „Kultūra ir gamta“ pristatymas, kurio metu atidaryta ir tapytojo  Ričardo Garbačiausko paroda ,,Nerimo parafrazės“. Dalyvavo parodos autorius, menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė, aktorė Lina Bocytė Garbačiauskienė, rezidencijos ,,Kultūra ir gamta“ nariai. (Paroda veiks iki birželio 25 dienos.)

Vakar Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje  ignaliniečiai buvo pakviesti į susitikimą su muzika: vyko kompozitorių Mindaugo Urbaičio ir Marijos Paškevičiūtės kūrybos vakaras ,,Vasaros, dienos, minutės“.

Dar praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje debiutavęs kaip kompozitorius, pedagogas, profesorius Mindaugas Urbaitis muzikologų dažnai pristatomas kaip vienas radikaliausių minimalistų Lietuvoje, „keldavęs skandalus savo ištęstomis kompozicijomis, paremtomis nuolatiniu, atrodytų, mažai kintančios medžiagos kartojimu (tokiomis kaip valandos trukmės Trio trims melodiniams instrumentams, 1982)“., užtat visa tai jo kūrybai  suteikdavo ypatingą grynumą, skaidrumą, vientisumą, discipliną. Daug kas jo kūryboje įžvelgia tiesioginę ankstyvojo Amerikos minimalizmo įtaką, vėliau pastebėta, kad jo muzikinė kalba tapo mažiau asketiška.

Nuo 1975 m. Mindaugas Urbaitis dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir kitose šalies aukštosiose mokyklose, skaito paskaitas apie Europos muziką po 1945 metų, XX a. JAV muziką ir naująsias kompozicijos technikas. Mindaugas Urbaitis kuria muziką televizijos, kino filmams ir dramos spektakliams, yra sukūręs  ne vieną kūrinį orkestrui, styginių orkestrui, kameriniam ansambliui, vokalinių kūrinių. Jo kūrybos sąraše ir opera „Auksinio berniuko sapnas“ (1986 m.) miuziklas „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“ (1978 m.), baletai „Pastabos ir komentarai C. Saint‑Saёnso „Žvėrių karnavalui“ (1984 m.), „Acid City“ (2002 m.), „Procesas“ (2017 m.) , Už pastarąjį kompozitorius 2018 metais buvo apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“.

Šio kiek daugiau nei valandą trunkančio  baleto vaizdo įrašo ištraukomis galėjo pasidžiaugti ir ignaliniečiai.  Kalbant apie baleto kūrimo subtilybes, pristatyta ir jaunosios kartos kompozitorė Marija Paškevičiūtė,  kūrusi šiam baletui elektroninės muzikos fragmentus.

Marija Paškevičiūtė – taip pat „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė. 2020 metais jis įteiktas kompozitorei už muziką baletui „Dienos, minutės“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Anot Marijos, muzikoje ji panaudojo įvairių aplinkos garsų bei elektroniškai modifikuoto trimito įrašus, o mušamųjų funkcijas atlieka po Vilniaus Šilo tiltu įrašyto metalo bildesio transformacijos.

Marija mielai prisiminė patį baletą, jo keltus iššūkius ir suteiktas dovanas. Ir sapną, kuris jai tiesiog išpranašavo kūrybinį pasiūlymą, sėkmę ir pripažinimą.. Kai turi gebėjimą ne tik klausyti, bet ir išgirsti, gražiai skamba ir girgždantys garažo vartai, ir per grindis braukiama stiklo vaza,  ir dundančios metalinės tilto konstrukcijos, net – kraujo spaudimo matuoklis. Pasak Marijos, buvo sunkiausia iš įrašytų aplinkos garsų suformuoti muzikinius garsus. Tačiau galiausiai iš spaudimo matuoklio išėjo boso linija, o stiklas virto fonu.  Juk įdomiausi dalykai nutinka, gavus labai sunkią užduotį. Bet įdėjęs visas pastangas pajauti: nors labai sunku – įmanoma. Tai įvertino ir ignaliniečiai, kuriems padovanotos akimirkos iš  minėto baleto. Šiuo metu jaunoji kompozitorė kuria muziką spektakliams ir trumpametražiams filmams, techno ir eksperimentinę elektroniką.

Beje, tuo metu, kai Marija Paškevičiūtė bendravo su ignaliniečiais, pasirodė informacija, kad paaiškėjo menininkai, kuriems bus suteikta galimybė plėtoti eksperimentinės operos idėjas Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro ir „Operomanijos“ bendrame kūrybiniame projekte „Operos genomas“. Po antrojo atrankos etapo – komisijos narių pokalbių su paraiškas pateikusiais menininkais toliau eiti „Operos genomo“ keliu atrinkti penki kūrybiniai projektai. Dvi iš atrinktų idėjų pateikė individualūs kūrėjai, o štai vienoje iš trijų bendraminčių kolektyvų darbuosis ir Marija Paškevičiūtė. Iki 2021 m. pabaigos numatoma ruoštis bei rengti šių kūrinių dalių eskizus. Įdomiausi projektai 2022–2023 m. sezono metu bus realizuoti teatre ar kitoje, konkretų sumanymą geriausiai atliepiančioje erdvėje.

„Kūrinių galima prikurti daug, bet tai teliks kiekiu, o ne kokybe. O kokybė gimsta iš tam tikrų įgimtų dalykų, kurie arba yra, arba jų nėra.“ Ši Mindaugo Urbaičio mintis, greičiausiai apie jį patį, apie Mariją Paškevičiūtę ir jų kūrybą, įvertintą „Auksiniais scenos kryžiais“.

Menininkų rezidencijos renginių Ignalinoje dar bus. Šiandien 19 val. „Saulėtekio“ sodyboje dailininko Ričardo Garbačiausko tapybos darbų, sukurtų rezidencijos metu, apžiūra, o po jos – poeto Alvydo Valentos knygos  ,,Prierašai neegzistuojančioms  ,Odisėjos‘ ir ,Iliados‘ ilustracijoms“  pristatymas. Dalyvauja knygos autorius, aktorė Lina Bocytė-Garbačiauskienė.

Vida Gasparavičienė

Share this post

Parašykite komentarą