Dėl aplinkelio

Publikacijos papildymas:

Utenos rajono savivaldybės Tarybos nario Eimanto Puodžiuko atsakymas:

“Laba diena.

Persiunčiu pil. Sigito Vaičiukėno gautą elektroninį laišką dėl esamos situacijos sankryžoje, kelio Tauragnai – Utena, Pramonės gatvė, kelio Nr. 4902, sprendimo.
Informacija apie esamą situaciją renkama.

Aplinkos apsaugos skyrius informavo, kad aplinkos oro taršos stebėsena vykdoma, aplinkos oro taršos ribinių verčių viršijimų nefiksuota. Tačiau būtina kreiptis į Lietuvos automobilių kelių direkciją dėl žiedinės sankryžos įrengimo arba eismo prioretiškumo keitimo.”

——

Atviras laiškas Utenos rajono savivaldybės Tarybos komitetams:

Aplinkos apsaugos, socialinių, sveikatos ir kaimo reikalų komitetas

Arvydas Paleckis, komiteto pirmininkas,

Teritorijų planavimo, statybos ir infrastruktūros plėtros reikalų komitetas

Eimantas Puodžiukas, komiteto pirmininkas,

Esanti eismo reguliavimo tvarka sankryžoje kelio Tauragnai – Utena, Pramonės gatvė, kelio Nr. 4902 ir kelio atkarpos tarp (žemėlapiuose Nr. nenurodytas) nuo kelio Nr. 111 iki šios sankryžos yra nelogiška, kenkianti aplinkai, dirbtinai sudaranti eismo kamščius. Šiuo taip vadinamu aplinkeliu vyksta tranzitinis eismas apvažiuojant Uteną. Juda visas tranzitinis sunkiasvoris transportas kuris privalo pagal KET reikalavimus sustoti prie esamo ženklo:

Jau daugelį metų niekam nerūpi šis klausimas, kad toks eismo reguliavimas šioje sankryžoje netikslingas. Kiekviena judanti sunkiasvorė transporto priemonė privalo sustoti prieš esamą ženklą. Taip žymiai padidėja aplinkos tarša, susidaro eismo kamštis sunkiasvorių transporto priemonių judančių link šios sankryžos tuo dar labiau didindamas aplinkos taršą.

Dėl krematoriumo statybos prie šios sankryžos vyko aktyvios diskusijos dėl būsimos oro taršos. Šiuo atveju norisi pasakyti, kad problema tame, kad matoma musė, o nematomas dramblys – taršos dydis. Mockėnų gyvenvietė jau „priprato“ tikriausiai prie gaunamos taršos „porcijos“ nuo šios sankryžos, jeigu niekas nekelia į viešumą šios problemos.

Manau, kad reikalinga keisti eismo reguliavimo tvarką šioje sankryžoje, tai yra, pagrindiniu keliu padaryti eismo judėjimo kryptį iš aplinkelio į Pramonės gatvę, nuo Tauragnų pusės atvažiuojantiems įrengti STOP ženklą.

Jeigu tausojame gamtą darbais, o ne žodžiais tai toks sprendimas tiesiog būtinas.

P.S. Atsakymas, kad tai ne Jūsų kompetencijos ribose netinka. Jūs gavote pasitikėjimo mandatą, Jums Utenos žmonės suteikė teisę valdyti miestą ir rajoną. Todėl Jūs privalote bet kuriuos klausimus susijusius su Utenos kraštu spręsti visais lygiais. Kaip liaudiškai sakoma „keliais eiti“ per ministerijų, žinybų kabinetus, koridorius.

Sėkmės darbuose Utenos labui.

Pagarbiai: Sigitas Vaičiukėnas

Share this post

Parašykite komentarą