Aplinkosaugininkai: neteisėta kirtavietė Molėtų rajone stebima, kad būtų išvengta medienos vagystės

Vilnius

2023-02-22

Pranešimas spaudai

Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamentas informuoja, kad, pradėjus tyrimą dėl savavališkai iškirsto miško Molėtų rajone šalia Dundulių kaimo, teritorijoje iškart buvo įrengtos vaizdo kameros ir teritorija stebima. Požymių, kad medieną būtų kėsinamasi išvežti ar ji būtų vežama, nenustatyta.  

„Atliekami visi veiksmai, kad neteisėtus kirtimus vykdę asmenys būtų nubausti, atlygintų visus nuostolius ir atkurtų kirtavietę. Departamentas, teikdamas tarnybinę pagalbą, aktyviai bendradarbiauja su policija“, – sako Miškų kontrolės departamento direktorius Tadeuš Ablačinskij. 

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Molėtų rajono policijos komisariatas, atliekantis ikiteisminį tyrimą, vasario 14 d. kartu su departamento Panevėžio miškų kontrolės skyriaus pareigūnais atliko teritorijos patikrinimą – požymių, kad rąstai, jų stiebai ar malkos galėtų būti išvežtos (pavogtos), neaptikta. Dėl gamtinių sąlygų labai tiksliai suskaičiuoti (išmatuoti) nupjautus medžius (medienos tūrį) nėra galimybės, bet preliminarūs skaičiavimai ir matavimai atlikti. 

Patikrinimas-Moletu-r_2023-02-14

T. Ablačinskij atkreipia dėmesį, kad Panevėžio miškų kontrolės skyriaus pareigūnai buvo atlikę išankstinius matavimus ir preliminariai apskaičiavę miško ištekliams padarytą žalą – šie duomenys su visa kita surinkta informacija perduoti ir Molėtų rajono policijos komisariatui. Valstybinė miškų tarnyba yra išdavusi leidimą išpjautą medieną ištraukti į laikiną sandėliavimo (saugojimo) vietą, todėl, baigus medienos ištraukimo darbus, nukirstos medienos tūris netrukus bus patikslintas.  

Administracinio nusižengimo tyrimą aplinkosaugininkai pradėjo pernai lapkritį, gavę pranešimą dėl galimai neteisėtos veiklos miške Molėtų rajone. Pareigūnai nustatė, kad miškas buvo kertamas savavališkai, neturint leidimo, tyrimo metu nustatyti ir pažeidimais įtariami asmenys, dėl kurių patraukimo atsakomybėn vykdoma teisena.  

Departamentas atkreipia dėmesį, kad teritorija stebima ne tik vaizdo kameromis, bet ir nuolat tikrinama aplinkosaugininkų. 

Primename, kad neteisėti kirtimai vykdyti valstybiniame nesuformuotame žemės sklype (žemės plotas neturi unikalaus ir kadastrinio numerio), pagal Miškų valstybės kadastrą priskiriamame VĮ Valstybinių miškų urėdijos Anykščių regioninio padalinio Videniškių girininkijos taksaciniam miško sklypui.  

Apie aplinkosauginius pažeidimus galite pranešti telefonu 112. 

Share this post

Parašykite komentarą