Parengti siūlymai, kaip bus atsiskaitoma už geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą, tikslinamos sutarčių sąlygos

Aplinkos ministerija siūlo nustatyti aiškesnes pareigas, teises, atsiskaitymo, sutarčių sudarymo ir nutraukimo tvarką geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų, tarp jų paviršinių, tvarkymo paslaugas gaunantiems ir individualiai tvarkantiems nuotekas gyventojams, įmonėms ir šių paslaugų tiekėjams.

Ši tvarka būtų taikoma ir viešiesiems, regioniniams, garantiniams geriamojo vandens tiekėjams ir nuotekų tvarkytojams, paviršinių nuotekų tvarkytojams ir asmenims, teikiantiems nuotekų transportavimo paslaugas.

Šiuos pakeitimus numato Atsiskaitymo už patiektą geriamąjį vandenį ir suteiktas nuotekų tvarkymo paslaugas tvarkos aprašo ir  Geriamojo vandens tiekimo ir (arba) nuotekų tvarkymo viešosios sutarties standartinių sąlygų aprašo pakeitimo projektai.

Atsiskaitymo už suteiktas  geriamojo vandens tiekimo ir  nuotekų tvarkymo paslaugas tvarkos apraše planuojama numatyti konkrečias paviršinių nuotekų užterštumo koncentracijas, kurias viršijus abonentams reikėtų papildomai mokėti už šių nuotekų valymą. Ši sąlyga būtų taikoma tais atvejais, kai paviršinės nuotekos išleidžiamos į jų surinkimo infrastruktūrą, neturinčią valymo įrenginių.

Siūloma, kad jei vartotojas nedeklaruoja geriamojo vandens ir nuotekų apskaitos rodmenų, geriamojo vandens tiekėjas apskaičiuoja suvartoto vandens kiekį pagal aprašo nuostatas.

Abonentai, kuriems dėl techninių priežasčių nėra galimybės įrengti geriamojo vandens apskaitos prietaiso už geriamąjį vandenį ir suteiktas nuotekų tvarkymo paslaugas atsiskaito pagal vidutinį savivaldybėje suvartojamo geriamojo vandens kiekį, padaugintą iš koeficiento 4. Tai numato Geriamojo vandens tiekimo ir (arba) nuotekų tvarkymo viešosios sutarties standartinių sąlygų aprašo pakeitimai.

Iki šiol buvo taikomas dvigubai mažesnis koeficientas, tačiau pasitaiko, kad abonentai geriamąjį vandenį naudoja ir ne namų ūkio reikmėms, todėl siūloma jį didinti. Turimais duomenimis, padidėjusi kaina būtų taikoma mažam skaičiui abonentų, be to, tai paskatintų susitvarkyti vamzdynus ir sudaryti sąlygas įrengti apskaitos prietaisą.

Jei techninių priežasčių neįmanoma įrengti geriamojo vandens apskaitos prietaiso, tai turėtų būti nurodyta geriamojo vandens tiekėjo su bendrojo naudojimo objektų administratoriumi ar daugiabučių gyvenamųjų namų ar kitos paskirties pastatų savininkų bendrijos atstovu arba jungtinės veiklos sutartimi įgaliotu asmeniu surašytame akte.

Numatoma, kad geriamojo vandens tiekėjas gali nutraukti, sustabdyti geriamojo vandens tiekimą arba nuotekų tvarkymo paslaugų teikimą abonentui, kuriam iškeliama bankroto byla.

Be to, geriamojo vandens tiekėjas turi teisę nustatyti bendrąsias sutarčių sąlygas ir suderinęs su Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba jas viešai paskelbti savo interneto svetainėje. Tokiu atveju sutarčiai būtų taikomos geriamojo vandens tiekėjo nustatytos bendros sutarčių sąlygos, paskelbtos sutarties sudarymo dieną.

Abonento, vartotojo, individualių nuotekų turėtojo pateikti prašymai sudaryti sutartį turėtų būti išnagrinėjami ir atsakymas pateikiamas per 10 darbo dienų nuo prašymo gavimo dienos jame nurodytu būdu.

Pastabų ir pasiūlymų laukiame iki vasario17 d. Teisės aktų informacinėje sistemoje (TAIS).

Šie pakeitimai įgyvendina 2022 m. lapkričio mėn. priimto naujos redakcijos Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo nuostatas.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą