Lietuvos mėsos perdirbimo įmonėms veriasi platesnis kelias į JAV rinką

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas siunčia iš Vašingtono gerą žinią – Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės į Jungtines Amerikos Valstijas galės eksportuoti įvairesnių produktų: šalto rūkymo kiaulienos ir jautienos kumpį, dešras ir dešreles, vytintas dešreles, termiškai apdorotus koldūnus su kiauliena. Ši naujiena dar aktualesnė kiaulienos kainų krizės akivaizdoje.

Toks visam Lietuvos mėsos sektoriui svarbus sprendimas priimtas žemės ūkio ministro K. Navicko susitikime su aukščiausiu JAV pareigūnu, atsakingu už žemės ūkį, žemės ūkio sekretoriumi Tomu Vilsacku. Tokio rango už žemės ūkio politiką atsakingi Lietuvos ir JAV pareigūnai Vašingtone susitiko pirmąkart istorijoje.

Pasak ministro, prekybos su JAV žemės ūkio ir maisto produktais rodikliai kasmet auga, tačiau vis dar turi didelį neišnaudotą potencialą, todėl papildomi leidimai importuoti mūsų produktus į šią perspektyvią rinką atveria didesnes galimybes.

„Šiandien pasiektas susitarimas yra labai svarbus mūsų įmonėms ir visam mėsos sektoriui, nes atsiveria kur kas didesnės galimybės tiekti įvairesnius lietuviškus mėsos produktus JAV vartotojams. Tikimės, kad Lietuvos įmonės sėkmingai pasinaudos lauktomis galimybėmis, dėl kurių buvo ilgai ir intensyviai dirbama su atsakingomis JAV institucijomis. Svarbu, kad JAV vertina Lietuvą kaip patikimą partnerį ir tai parodo plačiau atverdama savo rinką, tuo dar labiau sustiprinant mūsų partnerystę“, – sako ministras.  

Susitikime taip pat aptartos šalių bendradarbiavimo ir kitų produktų eksporto plėtros į JAV galimybės.

Auga lietuviško kviečių glitimo, varškės ir sūrių paklausa

Lietuva į JAV daugiausia eksportuoja augalinių produktų, didžiąją jų dalį sudaro lietuviškos kilmės kviečių glitimas. Kiek mažiau išvežama sūrių ir varškės.

2020 m. į šią šalį eksportuota maisto produktų už 66,4 mln. Eur. Augalinių produktų – už 27,2 mln. Eur. Šių metų tendencijos dar geresnės – šių produktų sausio – rugpjūčio mėn. eksportuota 32,7 proc. daugiau nei prieš metus tais pačiais mėnesiais.

Daugiausia eksportuojama lietuviškos kilmės kviečių glitimo. Praėjusiais metais jo eksportas siekė 38,9 proc. visų į JAV eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų vertės. 2021 m.  sausio – rugpjūčio mėn.  kviečių glitimo eksportuota dar daugiau – 43,2 proc.

31,6 proc. visų į JAV eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų praėjusiais metais sudarė sūriai ir varškė. Šiemet pirmus tris ketvirčius šių produktų eksportas siekė 26,6 proc.

Eksporto struktūroje pagal šalis JAV buvo 24 vietoje iš 154 eksporto partnerių.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Share this post

Parašykite komentarą