FESTIVALIO PROGRAMOJE – „BALTIC DUO“ – EGZOTIŠKAS TARPTAUTINIS DUETAS!

 

Pas kaimynus:

Anykščių rajono savivaldybės administracijos informacija

IX Festivalio „Muzikos savaitgaliai Anykščiuose“ svečiai – egzotiškas duetas, neturintis analogų visame pasaulyje – Anna-Liisa Eller (Kanelė) ir Vytautas Kiminius (Birbynė). Dueto išskirtinumas – unikalūs nacionaliniai instrumentai, atstovaujantys skirtingas kultūras. Estų styginis instrumentas Kanelė, savo išvaizda primenančios lietuviškas kankles ir unikalus, gilias tradicijas menantis lietuvių pučiamasis instrumentas – Birbynė.

Laukiame Jūsų koncerte rugpjūčio 7 d. (šeštadienį) 17 val. Angelų muziejuje – Sakralinio meno centre (Vilniaus g. 11, Anykščiai).

   Anna-Liisa Elle (Gim. 1988 m.) – estų kanelininkė, mokytoja. Jos pagrindinis dėmesys muzikoje skiriamas senajai muzikai ir šiuolaikinės muzikos kūrybai. Ji mėgsta eksperimentuoti ir praplėsti estų chromatinės kanelės galimybes. Šį vargu ar žinomą pasauliui egzotišką instrumentą su stebėtinai plačiomis galimybėmis klausytojai apibūdino kaip garsą iš dangaus. Anna-Liisa 2014 m. Baigė Estijos muzikos ir teatro akademijos magistro studijas kannel cum laude specialybėje pas prof. Kristi Mühling. 2013 metais ji mokėsi Nacionalinės konservatorijos supérieur Musique et Danse de Lyon (prof. Yves Rechsteiner, Rolf Lislevand) ir 2013-2014 metais Trossingeno Staatliche Hochschule fur Musik (prof. Rolf Lislevand). Šiuo metu ji tęsia doktorantūros studijas Estijos muzikos ir teatro akademijoje (prof. Toomas Siitan ir prof. Imbi Tarum). 2021 metais Anna-Liisa solinis kompaktinis diskas bus išleistas pagal „Harmonia Mundi“ Harmonia Nova projekt. Anna-Liisa dirba glaudžiai bendradarbiaudama su keliais senosios muzikos kolektyvais, tokiais kaip „Supersonus“ (2019 m. Birželio mėn. Pirmasis „Supersonus“ kompaktinis diskas buvo išleistas pagal ECM Records), Oni Wytars, „Vox Clamantis“, „Floridante“ ir kt.

   Vytautas Kiminius yra vienas ryškiausių Lietuvos birbynininkų. 2018 m. baigė atlikimo meno magistrantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, obojininko prof. dr. R. VYTAUTAS KIMINIUS Beinario klasėje. Tais pačiais studijų metais Vytautas studijavo Italijoje „Conservatorio di Verona Evaristo Felice Dall‘abaco“ obojininko Alessandro Baccini klasėje. 2016 m. įgijo operos ir simfoninio orkestro dirigento magistrantūros laipsnį prof. Juozo Domarko klasėje. Norėdamas tobulėti ir plėsti savo žinias, Vytautas tais pačiais metais įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Pradėjo birbynės magistrantūros studijas, kur sėkmingai gilino žinias ir tobulino įgūdžius kartu su vienu ryškiausių Lietuvos obojininkų, prof. dr. Robertu Beinariu. Tais pačiais metais Švietimo ir mokslo ministrė įteikė padėkos raštą už kūrybines idėjas ir jų įgyvendinimą rengiant Lietuvos moksleivių dainų šventę „Tu mums viena“ programą, ir kultūros vertybių puoselėjimą dirbant su Lietuvos jaunimu. Taip pat dirigavo Lietuvos kameriniam orkestrui, buvo paruošta programa su Klaipėdos kameriniu orkestru. 2016 m. buvo Lietuvos moksleivių dainų šventės „Ansamblių vakaro“ dirigentas. Solistas 2015 m. Lietuvos nacionalinį instrumentą pristatė visam pasauliui, projekto „The sound of Europe“ tiesioginės transliacijos metu, „Deustche Welle“ kanale. Tos pačios kelionės metu, Vytautas pristatė Lietuvos kultūrą Berlyno Finansų ministerijoje, atlikdamas savo programą. V. Kiminius 2014 m. baigė birbynės specialybės bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir tetaro akademijoje, lekt. Kęstučio Lipeikos klasėje. Dar studijų metais pelnė „Grand Prix“ Armėnijoje vykusiame tarptautiniame atlikėjų konkurse „Renaissance“. Tris kartus tapo Jono Švedo atlikėjų konkurso nugalėtoju ir pelnė pirmąją vietą tarptautinės asociacijos „Menas ir švietimas XXI amžiuje“ konkurse. 2013 m. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė padėkos raštą už tarptautinį įvertinimą. Atlikėjui teko garbė dalyvauti projekte „Traveling Youth Orchestra“ (Lietuva; Latvija; Estija; Prancūzija), koncertavo su orkestru kaip solistas ir orkestro narys visoje Europoje. Muzikos kelią Vytautas pradėjo Šilutės meno mokykloje Vytauto Vaičionio birbynės klasėje. 2010 m. baigė Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatoriją mokytojo Vytauto Zelenio klasėje. Solistas aktyviai dalyvauja muzikinėje veikloje, plėtoja birbynės galimybes ir, naudodamas sudėtingą techniką, skatina novatorišką profesionalaus meno atlikimą.

PROGRAMA

  1. Heinrich Ignaz Franz Biber “Mystery sonatas” No. 1
  2. Osvaldas Balakauskas “Gaublio siuita” (1974)
  • Rytai;
  • Pietūs.
  1. Jean-Philippe Rameau (1683–1764) L’Entretien des Muses. (Solo Kanelės)
  2. Marin Marais “La folia”
  3. Giedrius Svilainis “Būro metai” (2014) 4 Dalys. (Solo Birbynė)
  • Saulė budino svietą;
  • Sulaukėm vasarą mielą;
  • Rudens melancholija ir keiksnojimai;
  • Ant žiemos narsai.
  1. Ester Magi “A due”
  2. John Ecclais “The Mad Lover” suite “Ground”
  3. Jonas Tamulionis “Rondo”

Bilieto kaina – 5 Eur.

Anykščių menų centro informacija

Share this post

Parašykite komentarą