Molėtai siekia neleisti rajono ežeruose plaukioti vandens motociklais

Pas kaimynus:

Molėtų rajono savivaldybės administracijos informacija

Savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Žvinys dalyvavo nuotoliniame LR aplinkos ministerijos inicijuotame susitikime dėl ruošiamų LR vandens įstatymo pakeitimų, siekiant supaprastinti aplinkosaugos sąlygų plaukioti paviršiniuose vandens telkiniuose reglamentavimą.

Aplinkos ministerija rengia Vandens įstatymo pakeitimo projektą ir norėjo aptarti pakeitimų siūlymus teisės akto rengimo stadijoje.

Parengtam projektui, pasak Sigito Žvinio, turėjome papildomų pastabų ir pasiūlymų. Vienas iš jų – mažiausias ežero plotas, kuriame leidžiama plaukioti vandens motociklais. Projekte siūlomas ežero plotas, kuriame leidžiama plaukioti vandens motociklais – virš 500 ha, toks Molėtų rajone būtų Galuonų ežeras. Tačiau jau ir dabar gauname daug vietos gyventojų, poilsiautojų, sodybų šeimininkų skundų dėl šio ir kitų ežerų „raižymo” šiomis transporto priemonėmis, triukšmo, nesaugumo. Savivaldybės siekis – kad rajono ežeruose nebūtų leidžiama plaukioti vandens motociklais, tad siūlytas mažiausias ežero plotas 1000 ha.

Antrasis siūlymas – pakeisti sąvoką „savaeigė plaukiojimo priemonė”. Projekte numatyta, kad savaeige plaukiojimo priemone laikoma bet kuri, turinti kokį nors variklį, net ir elektrinį. Tokiu atveju medinių, guminių, plastikinių valčių su pakabinamais elektriniais varikliais savininkai (daugiausiai tokių  – žvejai mėgėjai) turėtų privalomai registruoti savo valtis kaip savaeiges plaukiojimo priemones. Molėtų savivaldybės siūlymas – neįtraukti į šią kategoriją valčių su pakabinamais elektriniais varikliais.

Ministerija rengia ir liepos mėnesį derinti su suinteresuotomis institucijomis bei visuomene pateiks Aplinkosaugos sąlygų plaukioti paviršiniuose vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis ir plūduriuojančių priemonių įrengimo ir naudojimo, jų statymo ir (arba) švartavimo aplinkosauginių reikalavimų pakeitimus.

Vandens įstatymo pakeitimo projektą LR  Seimui planuojama pateikti š. m. IV ketvirtį.

Į susitikimą buvo pakviestos Lietuvos transporto saugos administracija, Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos vandens motociklų sporto federacija, Lietuvos motorlaivių federacija, Žvejybinių katerių asociacija, Lietuvos žaliųjų partija, Molėtų rajono savivaldybės administracija.

Share this post

Parašykite komentarą