Individualiems gyvenamiesiems namams atnaujinti – 11 mln. eurų kompensacinių išmokų

Šiemet iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos skirta 11 mln. eurų kompensacinėms išmokoms individualiems vieno ar dviejų butųgyvenamiesiems namams atnaujinti – 1 mln. eurų daugiau nei pernai.

Šios paramos tikslas – sumažinti šiluminės energijos sąnaudas privatiems namams apšildyti ir taip mažinti išmetamų į atmosferos orą šiltnamio dujų kiekį.

Paramos galima tikėtis, jeigu po namo atnaujinimo bus pasiekta ne mažesnė nei B jo energinio naudingumo klasė ir šiluminės energijos suvartojimo sąnaudos sumažės ne mažiau kaip 40 proc., palyginti su ankstesnėmis.

Kompensacinių išmokų gali prašyti fiziniai asmenys, nuosavybės teise valdantys vieno ar dviejų butų gyvenamosios paskirties namą, kurio statyba yra užbaigta ir įregistruota Nekilnojamojo turto registre. Jie paraiškas paramai gali teikti nuo gegužės 3 d. iki birželio 1 d. ir tik elektroniniu būdu – per Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) informacinę sistemą APVIS.

Išmokos bus skiriamos pagal Aplinkos ministerijos patikslintą Klimato kaitos programos kompensacinių išmokų teikimo fiziniams asmenims vieno ar dviejų butų gyvenamųjų namų atnaujinimui (modernizavimui) tvarką.

Išmokos dydis apskaičiuojamas, padauginus namo naudingą plotą iš fiksuoto dydžio (už 1 m2 – 75 eurai). Maksimali kompensacinė išmoka vienam projektui – iki 14,5 tūkst. eurų.

Projektai bus atrenkami konkurso būdu pagal prioritetinius atrankos kriterijus, nepriklausomai nuo jų registracijos formos pateikimo pirmumo. Jeigu projektai surinks vienodai balų, pirmenybė bus skiriama tam namui, kurio 1 kv. m. naudingo ploto apšildyti iki atnaujinimo reikėjo daugiau šiluminės energijos.

Išsamesnės informacijos galima rasti APVA tinklapyje.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą