Be atsakymo, šauksmas tyruose – I

Vasario mėnesio pabaigoje feisbuko grupėje „Uteniškiai“ patalpinau tokio turinio pranešimą:

Socialiniuose tinkluose, grupėse dažnai žmonės užduoda klausimus į kuriuos atsakymus žino tik rajono vadovai, valdininkai. Vienas, kitas rajono vadovas daugiau, mažiau bendrauja betarpiškai su gyventojais, atsako į jiems rūpimus klausimus. Bet absoliuti dauguma „negirdi tautos balso“. Ir kam jiems girdėti? Iki rinkimų dar toli, pandemija atlyginimo „nekandžioja“, darbo prarasti nėra pavojaus. Tad kam varginti save?

 Rajono spauda irgi publikuoja tik „aksominius“ straipsnelius arba anekdotus apie Marytę ir Petriuką. Viskas gražu, ramu, problemų rajone, mieste nėra, galima manyti. Ir kam jiems, rajono spaudai, tampyti liūtą už ūsų? Dar pinigų „kranelį“ ims ir užsuks rajono valdžia.

 Greitai, tinklapyje www.uteniskiai.lt atsiras skyrelis: „Klausimas valdininkui“ (pradinis pavadinimo variantas). Turintys klausimų bet kuriam savivaldybės, seniūnijos ar kitos rajono įstaigos vadovui, specialistui galite užduoti klausimą rašydami el. paštu info@uteniskiai.lt Jūsų klausimas bus persiūstas Jūsų nurodytam pareigūnui arba atitinkamai pagal klausimo esmę. Gavus atsakymą bus publikuojamas klausimas ir atsakymas tinklapyje. Nesulaukus atsakymo per Įstatymo numatytą terminą irgi bus klausimas publikuojamas su prierašu „Be atsakymo, šauksmas tyruose“

Jūsų vardas, pavardė, Jums pageidaujant, nebus nurodoma, tik inicialai. Visi klausimai turi būti konkretūs, be įžeidinėjimų, ne anoniminiai. Į tokius dėmėsys nebus kreipiamas, keliaus į šiukšliadėžę.

Primenu dar, Jūsų klausimai laukiami el. paštu: info@uteniskiai.lt  Klauskite ir lauksime atsakymo.

Netrukus į elektroninio pašto dėžutę atskriejo Utenos gyventojo V. K. (talpinu tik inicialus) klausimas dėl Žemdirbių gatvės apšvietimo. Paklausimą persiunčiau Utenos rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjui, ponui Nerijui Malinauskui.

Išsiūsta kovo 2 d.

Gavėjas           nerijus.malinauskas@utena.lt; statyba@utena.lt

Ponui Nerijui Malinauskui.

Sveiki.

Tinklapio www.uteniskiai.lt administratorius gavo skaitytojo klausimą dėl Žemdirbių gatvės apšvietimo. Su nekantrumu lauksime Jūsų atsakymo į žemiau pateiktą klausimą. Ačiū.

Klausimas, dėl Žemdirbiu gatvės

Sveiki, Žemdirbiu gatvė einanti nuo mėsos kombinato iki Kloviniu kaimo buvo prijungta prie miesto ribu. Ja judejimas intensyvus tiek automobiliu, tiek pėsčiuju atžvilgiu. Ir butent šios gatvės dalis tik apšviesta, o link mėsos kombinato visiškai tamsi, nesaugi, o daug žmoniu ja eina vakarais po darbo ir t.t. Ar numatomas ateityje šios gatvės modernizavimas, pritaikymas pėstiesiems, dviračiams, paspirtukams? Bent jau kelkraščiu sutvarkymas? Nes daug statosi nuosavų namų, kvartalai, plečiasi tiek kaimas, tiek aplink ji, Klovinius, o kelias tik prastėja, dar po vandentiekio ir kanalizacijos tiesimo, visai sugadino kelius. Šiuo metu darantys drenažo darbus ir tik darko kelkrašcius. Ačiū, lauksim atsakymo.”

Pagarbiai:
www.uteniskiai.lt

Laukiau iš ponų 20 darbo dienų, deja atsakymo jokio. Todėl kaip ir buvau rašęs, tai įvardiju: „Be atsakymo, šauksmas tyruose Nr. I“

 Ponui Nerijui Malinauskui tikriausiai žinoma (nežinoma) Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymas, ir šio įstatymo:

 6 straipsnis. Teisė gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų

1. Kiekvienas asmuo turi teisę gauti iš valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų biudžetinių įstaigų viešąją informaciją apie jų veiklą, oficialius jų dokumentus (kopijas), taip pat informaciją, kurią minėtos įstaigos turi apie jį patį.

2. Valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos turi informuoti visuomenę apie savo veiklą.

3. Valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos privalo Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių įstaigų įstatymo bei kitų įstatymų nustatyta tvarka teikti viešąją informaciją, taip pat turimą privačią informaciją, išskyrus įstatymų nustatytus atvejus, kai privati informacija neteikiama.

4. Informacija, kurią rengiant nereikia kaupti papildomų duomenų, viešosios informacijos rengėjams ir (ar) skleidėjams, žurnalistams pateikiama ne vėliau kaip per vieną darbo dieną, o informacija, kurią rengiant reikia kaupti papildomus duomenis, – ne vėliau kaip per savaitę.

5. Valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos, kitos biudžetinės įstaigos, atsisakiusios teikti viešąją informaciją viešosios informacijos rengėjui, ne vėliau kaip kitą darbo dieną turi raštu pranešti rengėjui apie atsisakymo suteikti informaciją priežastis.

6. Valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų viešoji informacija yra nemokama. Šios įstaigos gali imti mokestį tik už paslaugas ir patarnavimus, susijusius su teikiamos informacijos paieška, informacijos ar dokumentų dauginimu (kopijavimu). Šis mokestis negali būti didesnis už realias informacijos pateikimo sąnaudas.

7. Kitos įstaigos ir įmonės, taip pat politinės partijos, politinės organizacijos, profesinės sąjungos, asociacijos ir kitos organizacijos teikia viešosios informacijos rengėjams ir kitiems asmenims viešąją informaciją apie savo veiklą šių įstaigų, įmonių ar organizacijų įstatų (nuostatų) nustatyta tvarka.

Aš nesivadovavau šiuo Įstatymu, bet laukiau 20 darbo dienų vadovaudamasis bendra taisykle. Ir nieko nesulaukiau. Tylu.

 Tad klausimas lieka be atsakymo.

Ir pabaigiant mintį:

 Jeigu Utenos rajono savivaldybės Taryboje daugiau nei metus šeimininkauja nelegalas apsišaukėlis, sprendžia rajono biudžeto klausimus, tai ko čia laikytis įstatymų savivaldybės valdininkui. Blogas pavyzdys užkrečia.

Sigitas Vaičiukėnas

Tinklapio administratorius

Share this post

Parašykite komentarą