Popiežius: sunkumų užkluptam pasauliui reikia vėl pajusti, kad mums reikia vienam kito

Vilnius, lapkričio 11 d. (ELTA).

 Lietuvos Carito trečiadienį rengiamame virtualiame susitikime „Vargšui ištiesk ranką“ Lietuvos vyskupų konferencijos Socialinių reikalų tarybos pirmininkas, Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis apžvelgs popiežiaus Žinią, Lietuvos socialinę situaciją, iššūkius, kylančius pažeidžiamiausiems per pandemiją ir kur link turėtume judėti, kad kuo daugiau vargstančiųjų sulauktų dosnumo ir pagalbos.

Renginys skirtas popiežiaus Pranciškaus inicijuotai ir jau ketverius metus minimai Vargstančiųjų dienai, kurią minėsime sekmadienį, lapkričio 15-ąją. Šventojo Tėvo Žinia „Vargšui ištiesk ranką“ (Sir 7, 32), kurią popiežius paskelbė artėjant šiųmetinei Vargstančiųjų dienai, kiekvieną asmeniškai kviečia susimąstyti, peržvelgti savo veikimą, pastangas ir galimybes padėti vargstantiems.

„Popiežiaus Pranciškaus Žinios įkvėpti, atnaujinkime savo asmenines, bendruomenines artimo meilės tarnystes, sutelkę žvilgsnį į vieną skaudžiausių šiuolaikinių visuomenių skurdo formų – vienatvę“, –  ragina Lietuvos Caritas generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė, pabrėždama, kad vargas visada turi skirtingus veidus, reikalauja atkreipti dėmesį į kiekvieną ypatingą situaciją skirtingai.

„Vienatvės paliestų žmonių ryšio su bendruomene atkūrimas ir palaikymas tegul tampa mūsų bendruomenių karitatyvinės misijos pagrindine užduotimi, kurios negalime deleguoti kitiems“, –  citavo arkivyskupo K. Kėvalo kvietimą Caritas atstovė.

Pasak jos, pirmoji pandemijos banga užklupo mus nepasiruošusius, sukeldama sumaištį. Teko per labai trumpą laiką pakeisti įprastą savo gyvenimo stilių, bendravimo įpročius, kasdienę rutiną, perorientuoti paveiktą savo gyvenimo kryptį. Antroji pandemijos banga kelia savų iššūkių, kuriuos visų pirma pajaučia patys pažeidžiamiausi – vargstantys žmonės: vieniši seneliai, sunkumų patiriančių šeimų vaikai, ligoniai, benamystę išgyvenantys, prarandantys pajamų šaltinius.

Popiežius Žinioje Vargstančiųjų dienai kalba ne tik apie skaudžią pandemijos realybę, bet ir galimą kiekvieno iš mūsų laikyseną. Pasak Šventojo Tėvo, metas, kurį dabar išgyvename, verčia persvarstyti daugelį dalykų, dėl kurių buvome garantuoti. Pandemijos laikas mus privertė izoliuotis, atėmė galimybę guosti ir būti arti savo bičiulių bei pažįstamų, kenčiančių dėl artimųjų netekties. Jaučiamės skurdesni ir silpnesni, nes patyrėme savo galimybių ribas, taip pat laisvės apribojimus. Darbo praradimas, galimybės būti su brangiais artimaisiais netektis, įprastinių tarpasmeninių santykių stoka – visa tai staiga atvėrė neįprastas perspektyvas. Teko suabejoti mūsų dvasiniais ir medžiaginiais turtais, ir suvokėme, kad jaučiame baimę.

Pasak popiežiaus, sunkumų užkluptam pasauliui dabar kaip tik tinkamas laikas vėl pajusti, kad mums reikia vienam kito, kad esame atsakingi už kitus ir pasaulį. Užsidarę savo namų tyloje iš naujo atradome, koks svarbus dalykas yra paprastumas ir kreipti žvilgsnį į esminius dalykus. Subrandinome poreikį naujos brolystės, gebančios reikšti tarpusavio pagalbą ir pagarbą.

„Kiek daug ištiestų ir pagalbą teikiančių rankų matėme pastaraisiais mėnesiais, apnikti skausmą, nusivylimą ir sumaištį nešančio viruso! Drąsą ir rūpestį patyrėme iš gydytojų, slaugytojų, viešosios valdžios atstovų, dvasininkų, įvairių nevyriausybinių organizacijų darbuotojų bei jiems pagelbstinčių savanorių. O kur dar tyliai ir dosniai dalijamas gerumas mūsų kaimynystėje gyvenančių žmonių! Visų jų ištiestos rankos padėjo atsilaikyti prieš užkratą ir baimę, teikė paramą, paguodą ir viltį“, –  sakė D. Bukeikaitė, atkreipdama dėmesį į popiežiaus mintis.

„COVID-19 pasaulinė pandemija turi realią galimybę išjudinti kritinę masę žmonių prisidėti prie žmogaus fizinės, psichologinės ir dvasinės gerovės. Tai gali padėti mažinant tarpusavio atskirtį ir vienišumą, kurio pastaruoju metu matome vis daugiau. Vienišumas nesirenka, paliečia ne tik skurstančius, bet ir tuos, kurie daugiau ar mažiau yra apsirūpinę finansiškai, bet dėl įvairių priežasčių liko vieniši – jiems nepavyko sukurti šeimos ar išsaugoti santykių su artimaisiais“ – atkreipia dėmesį Caritas atstovai.

Virtualus susitikimas 16.30 bus transliuojamas Youtube platformoje (https://www.youtube.com/watch?v=V_6OcBzS2aI)

18 val. Kauno arkikatedroje arkivysk. K.Kėvalas aukos Šv. Mišias, kuriose bus meldžiamasi už visus vargstančiuosius ir besidarbuojančius, kad vargo būtų mažiau. Šv. Mišias taip pat galima stebėt nuotoliniu būdu – https://www.youtube.com/watch?v=UEUxMt6rYMo

Eleonora Budzinauskienė (ELTA)

Photo by Ashwin Vaswani on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą