Spalio 10-oji: vardadieniai, astrologija

Spalio 10-oji – Pasaulinė psichinės sveikatos diena. Vietos savivaldos diena. Pasaulinė košės diena. Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena. Derliaus diena. Pasaulinė hospisų ir paliatyviosios pagalbos diena.

1992 m. Pasaulinė psichinės sveikatos federacija pasiūlė minėti Pasaulinę psichinės sveikatos dieną. 2001 m. šventę patvirtino Generalinė asamblėja. Šią dieną organizuojamuose renginiuose skatinama dalyvauti ne tik pacientus ir gydytojus, bet ir visą plačiąją visuomenę. Siekiama supažindinti žmones su psichinių ligų (šizofrenijos, epilepsijos, priklausomybės nuo narkotikų ir kt.) atsiradimo priežastimis, kad būtų galima iš anksto užkirsti joms kelią. Svarbu kuo anksčiau stiprinti žmogaus psichinę sveikatą, kad žmogus nepasiduotų depresijai užpultas menkiausios nesėkmės.

Nuo 2007-ųjų metu Lietuvoje minima Vietos savivaldos diena. Šią dieną galima laikyti savivaldybių tarnautojų profesine švente, tačiau kartu tai ir visų žmonių šventė, nes visi gyvename tam tikroje savivaldoje.

Kiekvienais metais spalio antrąjį šeštadienį minima Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena. Šia dieną siekiama paskatinti žmones sutikti būti donorais ir taip išgelbėti kitų gyvybes.

1996 m. Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija įsteigė Nacionalinį organų transplantacijos biurą. 2000 metais Lietuvoje įsteigtas valstybinis Žmogaus audinių ir organų donorų bei recipientų registras, kuriame kaupiami duomenys apie asmenis, pareiškusius sutikimą ar nesutikimą, kad jų audiniai ir (ar) organai po jų mirties būtų paimti transplantacijai.

Nuo 2005 m. minima Pasaulio paliatyviosios pagalbos diena. Ji švenčiama antrąjį spalio šeštadienį. Šia diena siekiama atkreipti valstybių vyriausybių ir visuomenės dėmesį. Paliatyviosios pagalbos tikslas – padėti žmogui lengviau kęsti nepagydomos ligos skausmus. Visomis priemonėmis stengiamasi ne pratęsti gyvenimą, o palengvinti likusias gyventi dienas, kai žinoma, kad ligos nebeįmanoma išgydyti.

Spalio dešimtoji, šeštadienis – 284-oji metų diena (šeštoji 41-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 82 dienos.

Savo vardadienius šiandien švenčia Butautė, Danas, Danielė, Danielius, Danius, Danys, Gilvyda, Gilvydas, Gilvydė;

rytoj: Germanas, Kvirinas, Rimbutas, Rimdauga, Rimdaugas, Rimdaugė, Valius, Zina, Zinaida;

poryt: Deimantė, Ganta, Gantas, Gantė, Radolfas, Radulfas, Ralfas, Rudolfa, Rudolfas, Salvina, Salvinas, Serafina, Serafinas, Serapina, Serapinas, Vilfreda.


Dangaus kūnai:

Saulė šiandien teka 07.37, leidžiasi 18.34. Dienos ilgumas – 10.57.

Šiandien – antroji Mėnulio delčios diena.

Saulė Svarstyklių ženkle.


Protingos mintys:

„Sveikata taip pranoksta visas kitas gyvenimo gėrybes, kad visai sveikas skurdžius laimingesnis už sergantį karalių“ (A. Šopenhaueris).


Astrologinė prognozė spalio 10-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Nesielkite neatsakingai, nepataikaukite neprotingiems įgeidžiams. Artimas žmogus savo elgesiu gali sukelti panašių rūpesčių. Saugokite savo nuosavybę.

JAUTIS. Būsite gana energingi. Noriai diskutuosite įvairiomis temomis. Kiek sunkiau bus, jei teks tvarkyti su technika, pervežimais, publikacijomis susijusius reikalus. Galimi netikėtumai, avarinės situacijos.

DVYNIAI. Jeigu turite skolų arba jums labai reikia pasiskolinti, ši diena bus nerami. Užsiimantiems savo verslu gali kilti problemų dėl technikos, pervežimų, finansinių atsiskaitymų ir pan.

VĖŽYS. Regis, nuo pat ryto jausite įtampą galvodami apie pašlijusius santykius, vykusį nemalonų pokalbį ar pan. Kai kurių asmenų nenorite net akyse matyti, tačiau bendravimo išvengti sunku arba neįmanoma. Neprovokuokite pykčio, pavydo.

LIŪTAS. Šiandien prioritetą turėtumėte teikti sveikatai. Gali ryškėti lėtinių ligų požymiai. Lengva užsikrėsti ir pavojingomis infekcijomis. Arba negaluosite ne jūs, o jūsų augintiniai. Tai reikštų papildomus rūpesčius ne vienai dienai.

MERGELĖ. Norėsis tiesiog mėgautis gyvenimu, meile, grožėtis gamta. Jeigu susikoncentruosite ties viena svarbia jums sritimi, tuomet turbūt pasieksite, ko trokštate.

SVARSTYKLĖS. Būsite nusiteikę veržtis į viešumą, dėmesio centrą. Jeigu tai darysite nesubtiliai, tikriausiai patirsite nemalonumų ar nepatogumų. Visgi gali būti, kad paskęsite buitinėse smulkmenose ir neįvyks nieko įdomaus.

SKORPIONAS. Galimas flirtas, nuotykis su nepažįstamu asmeniu. Galimas ir kitokio pobūdžio neįprastas nutikimas, permaina asmeniniuose santykiuose, savaitgalio išvyka. Pasisaugokite avarijų.

ŠAULYS. Diena nevienareikšmė. Bus dėl ko lengviau atsidusti, tačiau bus ir dėl ko graužtis. Tikėtini nusivylimai ankstesniais planais. Galite patirti nuostolių. Saugokite techniką, dokumentus, pinigus.

OŽIARAGIS. Sulauksite dėmesio iš žmogaus, kuriam esate neabejingas, tačiau tai nebūtinai nudžiugins. Galbūt jums bus priminti neįvykdyti įsipareigojimai arba bus iškeltos tam tikros sąlygos.

VANDENIS. Jums gali pavykti pasipuikuoti savo sugebėjimais. Galbūt nuveiksite ar įsigysite kažką, kas buvo seniai suplanuota. Visgi turite labiau nei paprastai saugoti savo sveikatą bei turtą – galimi nuostoliai, gedimai, avarijos.

ŽUVYS. Tikėtinas pobūvis, pramoginis renginys. Galbūt atsiskleis jūsų talentai. Kita vertus, abejosite dėl mylimo žmogaus ištikimybės bei dėl draugų, kolektyvo narių ketinimų.

Geros dienos!

Valentina Gudienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą