Socialinių reikalų ir darbo komitetas diskutuos, kaip sumažinti piktnaudžiavimą gaunant darbo paieškos išmokas

Vilnius, rugsėjo 9 d. (ELTA).

Trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje bus aptariama esama darbo rinkos situacija, siekiama nuspręsti, kaip pažaboti ir toliau didėjantį bedarbių skaičių bei šešėlinę darbo rinką.

Kaip Eltai teigė komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė, taip pat posėdyje bus aptariamos darbo paieškos išmokų gavimo sąlygos siekiant sumažinti piktnaudžiavimą ja.

„Puikiai matome, kad nedarbas auga, jis nemažėja, nors, rodos, buvo skirta ir lėšų, ir dėmesio darbo teisinių santykių išlaikymui. Visgi kažko pritrūko, ir (darbo rinkai – ELTA) vis dar reikia darbuotojų, nors bedarbių žmonių skaičius didėja, o darbo vietų yra. Tad reikia ieškoti to priežasčių ir jas šalinti.

Dėl to dar prieš mėnesį išsiuntėme ir Užimtumo tarnybai, ir „Sodrai“ duomenis, kurie apibūdiną šią keistoką situaciją darbo rinkoje, ir paprašėme labai rimtai pasirengti šių klausimų svarstymui. Trečiadienį mes išklausysime ne tik šių institucijų statistinius duomenis, bet ir išgirsime, kaip būtent jos mato šias problemas“, – Eltai sakė R. Šalaševičiūtė.

Anot jos, taip pat bus svarstoma, ką daryti tais atvejais, kai į Užimtumo tarnybą užsiregistravusieji atsisako siūlomo darbo dėl suteikiamų darbo paieškos išmokų.

Posėdyje dalyvaus ir profsąjungų atstovai.

Vienkartinių 200 eurų išmokų jau yra išmokėta už 180 mln. eurų, darbo paieškos išmokų – už 16 mln. eurų, Eltą rugpjūčio 31 dieną informavo institucijos.

Nedarbo lygis šalyje rugsėjo 1 dieną siekė 13,7 proc., rodo Užimtumo tarnybos duomenys.

Monika Grigutytė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą