Europos judumo savaitė – jau čia pat

LR

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Iki Europos judumo savaitės, didžiausios pasaulinės gyventojų judrumą skatinančios miestų kampanijos, pradžios lieka tik 8 dienos. Jai skirti renginiai, kaip ir kasmet, prasidės rugsėjo 16-ąją ir baigsis 22-ąją, kuri tradiciškai skelbiama Diena be automobilio. Pagrindinis Europos judumo savaitės šūkis šiemet – „Judumas – be jokios taršos!”.

Ši kampanija skirta atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai, skatinti Europos miestus ir savivaldybes diegti ir populiarinti aplinkai draugiškas transporto priemones, o gyventojus – automobilį keisti dviračiu, ėjimu pėsčiomis, viešuoju transportu ar kitokiu „žalesniu“ susisiekimo būdu.

Šios dienos duomenimis, dalyvauti Europos judumo savaitės kampanijoje jau užsiregistravo 2061 miestas iš 40 pasaulio valstybių. Jų skaičius kasdien auga.

Šioje kampanijoje dalyvauja ir mūsų šalies miestai. Pernai ją organizavo visos Lietuvos savivaldybės. Kiekviena savivaldybė pati sprendžia, kokius renginius organizuos savo bendruomenei. Tai ir žygiai pėsčiomis ar dviračiais, ir įvairūs konkursai, varžybos, koncertai, viešos diskusijos, sporto pamokėlės, automobilių išmetamų teršalų kontrolė ir pan.

Aplinkos ministerija, Europos judumo savaitės koordinatorė Lietuvoje, kaip ir kasmet, taip ir šiais metais rinks pačius judriausius. Ministerijos prizais bus apdovanota judriausia savivaldybė, valstybės institucija, mokymo įstaiga, ikimokyklinio ugdymo įstaiga, įmonė ir judriausi gyventojai – dviratininkas ir pėstysis. Kitiems labiausiai pasižymėjusiems kampanijos dalyviams taip pat bus skirti prizai. Šie prizai ypač aktyvias savivaldybes pasieks dar prieš prasidedant Europos judumo savaitei.

Savivaldybės, mokymo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos, valstybės institucijos ir verslo įmonės, norinčios dalyvauti judriausiųjų rinkimuose, kviečiamos paskubėti ir apie tai pranešti bei pateikti renginių sąrašą iki rugsėjo 14 d. el. paštu regina.kalisaityte@am.lt.

Aplinkos ministerija kreipiasi į savivaldybes ir kviečia Europos judumo savaitės renginius dėl COVID 19 grėsmės organizuoti atvirose vietose ir laikantis sveikatos saugos reikalavimų.

Share this post

Parašykite komentarą