A. Veryga: jei nesilaikysime saugos taisyklių, koronaviruso atvejų gali išaugti iki kelių šimtų per parą

Vilnius, rugpjūčio 21 d. (ELTA).

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad ganėtinai realus scenarijus, jog žmonėms nesilaikant saugos taisyklių ir įvestų ribojimų koronaviruso atvejų skaičius Lietuvoje galėtų išaugti iki kelių šimtų per parą.

„Skaičius gali peraugti ne tik į 100 atvejų per parą, bet ir į 200 ar 300. Ar tai atsitiks ir kada tai atsitiks, tai jums niekas neatsakys, joks epidemiologas“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras akcentuoja, kad kol kas epidemiologinę koronaviruso atvejų kreivę nuspėti sunku, nes matematikai, skaičiuodami galimą koronaviruso atvejų skaičių, turi įvertinti, kiek žmonių laikysis izoliacijos, dėvės apsaugos priemones ir paisys kitų saugumo rekomendacijų.

„Šito neįvertins joks matematikas, tai priklausys nuo to, kaip mes, kaip visuomenė, elgsimės. Ir jeigu elgsimės neatsakingai, tai visiškai realus scenarijus, kad pasieksime per dieną tikrai daugiau kaip 100, gal ir daugiau nei 200 atvejų skaičių“, – sakė A. Veryga.

„Kai yra pasiekiami tokie dideli skaičiai, tai matote, kaip infekcija plinta. Tada kreivė tampa eksponentinė, ji tiesiog šauna į dangų. Nes kuo daugiau (sergančių – ELTA) žmonių, tuo daugiau kontaktų, (koronavirusas – ELTA) plinta labai greitai, vienas žmogus gali užkrėsti kelis ir skaičiai auga labai greitai“ , – pridūrė ministras.

Gailė Jaruševičiūtė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą