Aplinkos ministras: „Aplinkosaugos esmę sudaro ne paklusnumas, o pareiga“

Vilniaus apygardos administraciniam teismui nusprendus, kad aplinkosaugos pareigūnai gali ir atostogų metu operatyviai reaguoti į iškilusią grėsmę aplinkai, aplinkos ministras Simonas Gentvilas kviečia aplinkosaugos inspektorius ir mokslininkus būti neabejingiems, kai reikia nedelsiant nustatyti pažeidimus ir tvarkyti taršą.

„Aplinkosaugos pagrindą sudaro ne tik procedūriniai formalumai, bet ir pašaukimas. Todėl džiaugiuosi, kad sistemoje dirba tokie sąžiningi profesionalai, kurie ištikus bėdai reaguoja pilietiškai. Tikiuosi, mokslininko Donato Bagočiaus pavyzdys įkvėps ir kitus išlikti ryžtingiems“, – teigia Simonas Gentvilas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendime rašoma, jog gavęs informaciją apie įvykusį taršos incidentą, D. Bagočius „ėmėsi iniciatyvos išsiųsti sraigtasparnį teršalų dėmės pasklidimo plotui nustatyti bei užtikrinti, kad būtų atliktas vaizdo fiksavimas pasklidusių teršalų rajone“. Specialistas atkreipė teismo dėmesį, kad „reagavimas atostogų ar kitu ne darbo metu yra įprasta praktika“.

Teismas daro išvadą, kad „pareiškėjo nurodytos aplinkybės dėl pareigūnų atliekamų veiksmų ne darbo metu yra nepaneigtos jokiais byloje surinktais įrodymais. Taigi konstatuotina, kad tokia praktika yra galima, siekiant užtikrinti operatyvius veiksmus aplinkos apsaugos srityje“.

Teismo sprendime rašoma, kad „pareiškėjas siekė operatyviai reaguoti, siekdamas kiek įmanoma sumažinti [arba] pašalinti kilusią grėsmę aplinkai, ėmėsi veiksmų, kurie, jo manymu, buvo tinkami šiai grėsmei sumažinti [arba] pašalinti. Paskambinus Aplinkos ministerijos atstovui, jis suteikė jam žinomą informaciją apie įvykusį taršos incidentą“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas patenkindamas pareiškėjo skundą nusprendė panaikinti Aplinkos apsaugos departamento 2020 m. gruodžio 31 d. įsakymą „Dėl Donato Bagočiaus nušalinimo nuo pareigų“ ir įpareigoti Aplinkos apsaugos departamentą išmokėti pareiškėjui darbo užmokestį už laikotarpį, kurį pareiškėjas buvo nušalintas nuo pareigų, bei 0,07 procento dydžio delspinigius.

Už „padarytą šiurkštų tarnybinį nusižengimą“ Klaipėdos valdybos vyriausiajam specialistui D. Bagočiui skirti tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš pareigų – 2021 m. sausio 29 d. pasiūlė Aplinkos apsaugos departamento direktorės įsakymu sudaryta komisija.

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos specialistą nušalino už tai, kad 2020 m. gruodžio 28 d. jis, vadovaudamasis aplinkos ministro 2015 m. balandžio 29 d. įsakymu „Dėl teršimo incidentų jūros rajone tyrimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, paprašytas aplinkos ministrui pateikė subjektyvų vertinimą apie tą dieną iš Būtingės terminalo pasklidusį naftos teršalų kiekį.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą