Nyderlandai: pirmąją komendanto valandos galiojimo naktį policija sulaikė 25 žmones

Nyderlandų pareigūnai už komendanto valandos, įvestos šalyje nuo šeštadienio siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, pažeidimą sulaikė 25 žmones, o dar daugiau kaip 3,6 tūkst. skyrė baudas.

Tai sekmadienį pranešė Nyderlandų televizijos kanalas NTK. „Žmonės buvo sulaikyti už smurtą policijos pareigūnų atžvilgiu arba atsisakymą eiti namo“, – patikslino kanalas.

Komendanto valanda Nyderlanduose buvo įvesta šeštadienį ir galioja nuo 21 val. iki 4 val. 30 min. vietos laiku. Tuo metu žmonėms leidžiama išeiti iš namų tik išskirtiniais atvejais. Į darbą arba iš darbo vykstantys piliečiai turi turėti specialų darbdavio pasirašytą leidimą. Gali dirbti tik greitosios pagalbos tarnybos ir įmonės, pristatančios į namus produktus ir pagamintus patiekalus. Leidžiama ir vedžioti šunis, bet tik vienam šeimos nariui.

Komendanto valanda šalyje įvesta pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Už jos režimo pažeidimą skiriama 95 eurų bauda.

Policijos duomenimis, apie 80 proc. per patikras sustabdytų žmonių turėjo visus reikiamus dokumentus, rodančius, kad jiems taikytina išimtis.

Pasak NTK, problemų kilo tik keliuose miestuose. Pavyzdžiui, Limburgo provincijos Urko mieste apie šimtą jaunuolių važinėjo krantine automobiliais, ignoruodami komendanto valandą, o kiek vėliau buvo padegtas testavimo dėl koronaviruso centras. Policija sulaikė du įtariamuosius, taip pat skyrė dešimtis baudų už atsisakymą laikytis reikalavimų. Tos pačios provincijos Steino mieste jaunimas taip pat nusprendė pareikšti savo nepasitenkinimą vyriausybės sprendimu. Apie 100 žmonių išėjo į gatves prasidėjus komendanto valandai. Jie garsiai leido muziką, gėrė alkoholinius gėrimus, o paskui patraukė gatvėmis, skanduodami šūkius, kaltinančius vyriausybę diktatūra. Pareigūnai sulaikė 14 pažeidėjų.

Stasys Gimbutis (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą