Ketveri Vyriausybės darbo metai: mažėjo socialinė atskirtis, didėjo žmonių pajamos

Per ketverius 17-osios Vyriausybės veiklos metus įgyvendinti prioritetiniai darbai davė apčiuopiamų rezultatų: didėjo žmonių pajamos, mažėjo socialinė atskirtis, Lietuvos ekonomikai šiemet prognozuojamas mažiausias smukimas tarp 37 EBPO šalių, reikšmingai pagerintos verslo aplinkos sąlygos, pasiekta 11 vieta „Doing Business“ reitinge.

Vyriausybė 2018 m. pavasarį inicijavo visapusišką reformų paketą iš karto šešiose srityse: švietimo, sveikatos apsaugos, mokesčių, inovacijų, šešėlinės ekonomikos mažinimo, pensijų, užsibrėždama šias sritis iš esmės reformuoti ir pertvarkyti struktūriškai. Tokios sisteminio pobūdžio reformos įgyvendintos pirmą kartą.

„Šios Vyriausybės esminis siekis buvo  žmogus, galintis veikti ir kurti, dirbti kokybišką darbą, gaunantis orias pajamas, gyvenantis darnioje bendruomenėje, įkvepiančioje ir palaikančioje, saugioje, sveikoje ir švarioje aplinkoje. Turėdama konkretų tikslą, 17-oji Vyriausybė skyrė didelį dėmesį pajamų nelygybės ir skurdo mažinimui, tikslingai gerinant visuomenės pažeidžiamiausių grupių situaciją“, – sako laikinai einantis Ministro Pirmininko pareigas Saulius Skvernelis.

Nors šešių reformų įgyvendinimas buvo didelis iššūkis, tačiau tai sukūrė didesnes prielaidas iš esmės pagerinti Lietuvoje gyvenimo, darbo ir vaikų auginimo aplinką, padidinti atlyginimus ir pensijas. Reformų rezultatai ir sinergija paskatino spartų ekonomikos augimą, taip pat ir toliau gerina Lietuvos socialinę bei ekonominę būklę.

Vyriausybės ketverių metų darbus įvertino ir Europos Komisija. Ji pažymi, kad Lietuva padarė didžiausią pažangą Europos Sąjungoje, mažindama skurdo rizikos ar socialinės atskirties lygį ir reikšmingai sumažindama pajamų nelygybę. Visų gyventojų absoliutaus skurdo lygis nuo 2016 m. krito dvigubai – nuo 15,8 proc. 2016 m. iki 7,7 proc. 2019 m. Pajamų pasiskirstymo koeficientas (20 proc. turtingiausių ir 20 proc. neturtingiausių gyventojų pajamų skirtumas kartais) 2019 m. sumažėjo iki 6,4 (2018 m. buvo 7,1). Iki šiol reikšmingų teigiamų pokyčių nebuvo pastebėta nuo 2015 metų.

Pokyčiai Lietuvoje buvo pripažinti ir pasauliniu mastu –2018 m. Lietuva tapo visateise Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare, o 2020 m. užėmė 11 vietą „Doing Business“ reitinge. Tai aukščiausia kada nors pasiekta mūsų šalies vieta šiame reitinge.

Naujausioje EBPO ataskaitoje pažymima, kad Lietuvos ekonominė padėtis yra tvirta ir mūsų valstybė greitai artėja link labiausiai išsivysčiusių EBPO šalių. Tai lemia augantis eksportas ir investicijos, taip pat patikimas makroekonominis reguliavimas bei verslui palanki aplinka. Pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo gyventojų šalyje įsikuria daugiau, nei iš jos išvyksta.

EBPO teigimu, Lietuva gerai susitvarkė su pirmąja koronaviruso banga, nes ėmėsi tinkamų ribojimų, o sveikatos sistema buvo pasirengusi. Teigiamai vertinama 6,24 mlrd. eurų finansinė parama, skirta gyventojams, įmonėms ir skirtingiems sektoriams, nukentėjusiems nuo koronaviruso padarinių. Lietuvos ekonomikai šiemet prognozuojamas mažiausias smukimas tarp 37 EBPO šalių. EBPO prognozuoja, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet susitrauks 2 proc., o 2021 metais išaugs 2,7 proc.

Su 17-osios Vyriausybės veiklos ataskaita galite susipažinti čia.

Mano vyriausybė

Share this post

Parašykite komentarą