„SpaceX“ kapsulė su keturiais astronautais sėkmingai susijungė su TKS

Vašingtonas, lapkričio 17 d. (AFP-ELTA).

Elono Musko vadovaujamos bendrovės „SpaceX“ kapsulė „Crew Dragon“ su keturiais astronautais sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS). Tai yra pirmoji misija, kuri, kaip tikisi NASA, gali nutraukti JAV priklausomybę nuo rusiškų raketų.

„Dragon Space X“, švelnus susijungimas patvirtintas“, pranešta 6 val. 1 min. Lietuvos laiku, kapsulei užbaigus daugiau nei 27 val. kelionę. Antroji procedūros dalis, „kietas susijungimas“, įvyko po kelių minučių.

„Resilience“ (liet. „Atsparumas“) pavadintas kosminis laivas su TKS susijungė apie 400 km aukštyje virš JAV Ohajo valstijos.

Trys amerikiečiai – Michaelas Hopkinsas, Victoras Gloveris ir Shannon Walker – ir japonas Soichi Noguchi iš Kenedžio kosmoso centro Floridoje pakilo sekmadienį 19.27 val. vietos laiku (pirmadienį 2.27 val. Lietuvos laiku) ir taip užbaigė beveik dešimtmetį trukusią užsienio šalių priklausomybę nuo Rusijos skrydžių „Sojuz“ raketomis.

„Tai yra puiki diena Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir puiki diena Japonijai“, – po raketos pakilimo sakė NASA administratorius Jimas Bridenstine’as.

Darius Mikutavičius (AFP)

Photo by SpaceX on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą