Spalio 15-oji: vardadieniai, astrologija

Spalio 15-oji – Pasaulinė baltosios lazdelės (aklųjų) diena. Šv. Teresė. Pasaulinė rankų plovimo diena. Tarptautinė kredito unijų diena. Atšvaitų diena.

Pasaulinė baltosios lazdelės (Aklųjų) diena Lietuvoje pradėta minėti nuo 1992 metų. Tais metais Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga tapo Pasaulio aklųjų ir silpnaregių sąjungos nare. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į žmonių su regėjimo negalia problemas, informuoti apie regėjimo sutrikimus ir jų priežastis.

Jungtinių Tautų Vaikų fondas paskelbė spalio 15-ąją Pasauline rankų plovimo diena. Ji pirmą kartą paminėta 2008 m. Šią dieną visuomenė, ypač vaikai, informuojami apie būtinybę plauti rankas. Kiekvienas turi žinoti, kodėl būtina ir kaip tinkamai plauti rankas. Rankų plovimas užkerta kelią ligoms plisti. Ypač svarbu plauti rankas ligų epidemijų metu: žiemą, kai plinta gripas; vasarą, kai padaugėja žarnyno infekcijų. Rankų plovimas ypač svarbus šiuo COVID-19 infekcijos pandemijos metu. Pasak PSO, per nešvarias rankas plinta net 80 proc. infekcinių ligų.

Šventoji Teresė garsi tuo, kad išgyveno daug mistinių regėjimų. Vienas iš jų – angelas ugnine strėle perveria jai širdį, o Jėzus, paduodamas taurę, sako: „ir toliau kaip sužadėtinė rūpinkis mano garbe“. Teresė gimė 1515 m. kovo 28 d. Ispanijoje, Aviloje. 1536 m. čia įstojo į karmeličių vienuolyną. 1562 m. Aviloje ji įkūrė Šv. Juozapo basųjų karmeličių vienuolyną, kuris visiškai atsiribojo nuo išorinio pasaulio, garsėjo asketiškumu (vienuolės rengėsi šiurkščiais drabužiais, turėjo duoti visiškos abstinencijos įžadus). Iš viso Teresė įkūrė dar 32 vienuolynus: 17 moterų ir 15 kunigų karmelitų.

Nuo 1948 m. kasmet trečiąjį spalio ketvirtadienį švenčiama Tarptautinė kredito unijų diena. Pasaulyje yra daugiau nei 123 milijonai kredito unijų 84-iose šalyse. Lietuvoje kredito unijos pradėjo veikti nuo 1994 m. Kredito unija yra kooperatiniais pagrindais sukurta kredito įstaiga, teikianti paslaugas tik savo nariams. Kredito unijos nariai sudaro bendrą santaupų fondą, iš kurio teikia savitarpio paskolas vienas kitam, nustatydami sau priimtinas sąlygas.

Lietuvos automobilių kelių direkcija trečiąjį spalio ketvirtadienį paskelbė Atšvaitų diena. Šią dieną visuomenė raginama atkreipti dėmesį į padažnėjusius eismo įvykius tamsiuoju paros metu ir nepamiršti dėvėti atšvaitų.

Spalio penkioliktoji, ketvirtadienis – 289-oji metų diena (ketvirtoji 42-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 77 dienos.

Savo vardadienius šiandien švenčia Domantas, Domantė, Domilas, Leonarda, Leonardas, Tautvilė, Teresė, Terezijus, Terė;

rytoj: Aurelija, Dovaidas, Dovaidė, Dovaldas, Dovaldė, Galia, Galius, Gedvyga, Grėta, Grėtė, Gryta, Grytė, Gutautas, Jadvyga, Magryta, Margarita, Margyta;

poryt: Emerencija, Gytė, Ignotas, Kintas, Kintautė, Kintenė, Kintautas, Marijonas.


Dangaus kūnai:

Saulė šiandien teka 07.47, leidžiasi 18.22. Dienos ilgumas – 10.35.

Šiandien – septintoji Mėnulio delčios diena.

Saulė Svarstyklių ženkle.


Protingos mintys:

„Dar nė vienas žmogus, nurydamas piktus žodžius, nepakenkė savo skrandžiui“ (V. Čerčilis).


Astrologinė prognozė spalio 15-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Nelinksma diena, sunku įtikti aplinkiniams ir išlaikyti santarvę. Smulkūs nesklandumai atrodys lyg užkrečiami. Galimi konfliktai su antrąja puse ar ginčai su verslo partneriais.

JAUTIS. Pravartu rimtai pasimokyti, padirbėti, peržiūrėti ir galutinai sutvarkyti dokumentus. Galite nerimauti dėl savo vaikų ar mylimų žmonių problemų, jų sveikatos, augintinių. Turbūt teks atsisakyti kelionės arba joje kils nesklandumų.

DVYNIAI. Galima tikėtis daug įspūdžių, informacijos, įsimintinų kontaktų. Venkite nesaikingo išlaidavimo, nebūkite tokie tikri, kad jums siūloma prekė ar sutartis iš tikrųjų yra vertinga.

VĖŽYS. Nekurstykite nei savų, nei svetimų ambicijų. Nauji sumanymai gali susidurti su kliūtimis, verčiau dar neskubėkite. Senus darbus lengviau ar sunkiau stumsite pirmyn, nes nebus kur dingti. Galimas nemalonus pokalbis su viršininku ar reikliu klientu.

LIŪTAS. Sudarydami sutartis, imdami ar teikdami interviu, rašydami komentarus, būkite atsargūs, kad vėliau netektų gailėtis dėl nežinojimo ar neapdairumo.

MERGELĖ. Dar neskubėkite imtis naujos veiklos, sudarinėti sutarčių. Tačiau jei reikia kažką perdaryti, taisyti, glaistyti broką, padengti nuostolius, tai šių veiklų atidėlioti nebegalima.

SVARSTYKLĖS. Gali kilti problemų dėl neseniai padarytų klaidų, sugadinto daikto ar pan. Tačiau nelabai suvoksite, ko šeimos nariai ar kiti žmonės iš jūsų nori ir kuo yra nepatenkinti. Pasistenkite tai ramiai išsiaiškinti.

SKORPIONAS. Šiandien galite pajusti susikaupusį nuovargį, nerimą, nors ypatingų darbų lyg ir nereikės imtis. Galbūt sužinojote, kad turite slaptų priešų arba suerzins nepalankūs anoniminiai komentarai. Saugokite sveikatą.

ŠAULYS. Galite padaryti klaidų, tačiau įmanomi ir neblogi įspūdžiai. Pasistenkite gerai atrodyti, pasitelkite humoro jausmą. Labiau tarkitės su kolektyvu dėl pajamų ar išlaidų, projektų ar renginių.

OŽIARAGIS. Regis, taip pripratote prie įtampos, kasdieninių problemų, kad esate gynybinėje arba puolimo pozicijoje net tuomet, kai to nereikia. Galbūt jus pasieks atgarsiai apie moralinę ir kitokią atsakomybę.

VANDENIS. Kad ir kokios būtų problemos, šiandien patys jų neišspręsite, teks kreiptis į kitus pagalbos. Domėsitės kelionių maršrutais arba tarptautiniais įvykiais. Regis, nerimausite dėl toli esančio artimo žmogaus.

ŽUVYS. Finansiniai, komerciniai reikalai gali kiek susikomplikuoti, jei kažko laiku nepadarėte, uždelsėte. Galbūt dėl to susijauks kai kurie planai. Tiek turto, tiek darbo reikaluose būtina vadovautis sveiku protu, viską apskaičiuoti, įvertinti.

Geros dienos!

Valentina Gudienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą