Spalio 1-oji: vardadieniai, astrologija

Spalio 1-oji – Tarptautinė muzikos diena. Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Pasaulinė vegetarų diena. Tarptautinė kavos diena. Lietuvos kelių policijos diena.

1975 m. UNESCO paskelbė spalio 1-ąją Tarptautine muzikos diena. Vienas iš šios šventės iniciatorių – kompozitorius Dmitrijus Šostakovičius. Pasak psichologų, muzika galima gydyti neurozę, depresiją, širdies ir kraujagyslių ligas, numalšinti skausmą.

Spalio 1-ąją Tarptautine pagyvenusių žmonių diena JTO Generalinė Asamblėja paskelbė 1990 m. gruodžio 14 d. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į senėjimo problemas, pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, ugdyti jaunų žmonių pagarbą senyvo amžiaus žmonėms.

Pasaulinė vegetarų diena švenčiama nuo 1977 m. Šią dieną žmonės skatinami nevalgyti mėsos ir apskritai keisti savo maitinimosi įpročius.

Tarptautinės kavos organizacija 2014 m. paskelbė spalio 1-ąją Tarptautine kavos diena. Iki tol nacionalinė kavos diena įvairiose šalyse buvo švenčiama įvairiausiu metu, dažniausiai rugsėjo pabaigoje. Tarptautinė kavos diena skirta pašlovinti šiam populiariam gėrimui. Kava – iš kavos pupelių gaminamas gėrimas, turintis kofeino. Kava kilusi iš Afrikos, Kafos regiono Etiopijoje, nuo kurio vardo galėjo kilti ir pats žodis „kava“. Pripažįstama, kad kavoje esantis kofeinas gali pakelti nuotaiką, pagerinti reakciją, atmintį, budrumą. Kofeinas spartina medžiagų apykaitą ir riebiųjų rūgščių oksidaciją, todėl kava gali padėti deginti riebalus. Kava mažina tikimybę susirgti II tipo cukriniu diabetu, Parkinsono liga, mažina ir akmenų atsiradimo tulžyje ir inkstuose riziką.

Tačiau dažnai vartojamas kofeinas kelia streso hormonų kiekį, todėl gali sukelti prastą savijautą, nemigą, nerimą. Žmonėms, turintiems jautresnį skrandį, kava gali sukelti rėmens graužimą. Kavos gerti nepatartina nėščiosioms, nes ji gali padidinti persileidimo riziką. O po puodelio kavos reikia nepamiršti išgerti stiklinęs vandens, nes kava skatina skysčių išsiskyrimą.

1932 m. spalio 1-ąją Kaune buvo įsteigtos kelios specialiosios policijos rūšys, viena iš jų – judėjimo tvarkymo reikalų. Ši data laikoma Lietuvos kelių policijos pradžia. Šiuolaikinės kelių policijos uždavinys – užtikrinti eismo saugumą ir mažinti nelaimių skaičių šalies keliuose.

Spalio pirmoji, ketvirtadienis – 275-oji metų diena (ketvirtoji 40-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 91 diena.

Savo vardadienius šiandien švenčia Mančius, Mantas, Namgailas, Namgailė, Namgaudas, Namgaudė, Remigas, Remigija, Remigijus, Teresė, Velta;

rytoj: Eidvilas, Gervilas, Gervilė, Gervyda, Gervydas, Geržada, Geržadas, Getautė, Liza, Modesta, Modestas;

poryt: Alanas, Alanta, Alantas, Evalda, Evaldas, Kristina, Milginta, Milgintas, Milgintė, Milgydas, Milgydė, Valda.


Dangaus kūnai:

Saulė šiandien teka 07.20, leidžiasi 18.56. Dienos ilgumas – 11.36.

Šiandien – pirmoji Mėnulio pilnaties diena.

Saulė Svarstyklių ženkle.


Protingos mintys:

„Senatvė yra tam, kad patirtų nemalonumus, bet jai turi pakakti išminties juos nuolankiai iškęsti“ (Volteras).


Astrologinė prognozė spalio 1-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Padidėjęs energetinis potencialas skatins labiau darbuotis, o galbūt ieškotis tinkamesnio darbo arba pradėti intensyviau sportuoti, laikytis griežtesnės dietos.

JAUTIS. Šiandien stenkitės nepersidirbti ir kuo mažiau būkite tarp žmonių, venkite gausesnių susibūrimų. Sveikatą pravartu ypatingai pasaugoti, nes didelė infekcijų grėsmė. Jeigu privalote izoliuotis, jokiu būdu to nepažeiskite.

DVYNIAI. Tai metas, kai jums norisi būti dalimi kokio nors judėjimo, projekto, ką nors inicijuoti, rasti kuo daugiau bendraminčių. Tiktų demonstruoti talentus, iškalbą. Ši diena tam išties palanki.

VĖŽYS. Regis, darbe pasižymėsite profesionalumu, pareigingumu, o po darbo negailėsite dėmesio šeimai, augintiniams, namų ūkiui. Pasirūpinkite ir savo asmeniniais poreikiais. Palanku ieškoti darbo ar darbuotojų, jei tai aktualu.

LIŪTAS. Jūsų pastangos mokslu grįsti tam tikrus savo siekus, pasisakymus, publikacijas, darbus bus pastebėtos ir vienaip ar kitaip įvertintos. Kai kurie komentarai jums išties patiks.

MERGELĖ. Šiandien mėginsite įvertinti savo pajamas ir išlaidas. Arba darbe turėsite daug skaičiuoti, planuoti, sudaryti sąmatas ir pan. Galite susitarti dėl paskolos, draudimo, papildomų pajamų, koeficiento perskaičiavimo ir kt.

SVARSTYKLĖS. Jūsų dėmesio centre labiausiai figūruos partneriai ir oponentai, konkurentai. Stebėsite bei galvosite, ką ir kaip galėtumėte pritraukti į sąjungininkus.

SKORPIONAS. Tai nebloga diena, jeigu pradedate dirbti naujame darbe, imatės naujo projekto ar pan. Galima pagalvoti ir apie išvaizdos korekcijas, sveikatos stiprinimą, reabilitacijos kursą.

ŠAULYS. Šiandien jus labiausiai domins veiklos susijusios su kūryba, šou verslais, vaikų lavinimu ir ugdymu, parodų organizavimu ir pan. Regis, kalbos vis suksis apie galimus ribojimus, apie augančią kartą ir su ja susijusius planus.

OŽIARAGIS. Šeimos narių situacijos, poreikiai atsidurs jūsų dėmesio centre. Galbūt neseniai kilo problemų ir dabar turite padėti, skirti daugiau laiko, pasitelkti kantrybę. Regis, kils ūpas paplušėti buityje, sodyboje.

VANDENIS. Būsite nusiteikę aktyviai nardyti po informacines erdves ieškodami dominančių aktualijų. Galite teikti ar imti interviu, publikuoti ar bendrinti straipsnius. Kitiems seksis tvarkyti su transportu, pervežimais susijusius reikalus.

ŽUVYS. Nekilnojamojo turto, verslo, finansų aktualijos gali iškilti į pirmą planą. Apie išlaidas ir pajamas gali tekti pagalvoti ir vertinant savo šeimos biudžetą, vaikų poreikius.

Geros dienos!

Valentina Gudienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą