Siūloma uždrausti prekybą turgavietėse gyvūnais augintiniais

Vilnius, rugsėjo 11 d. (ELTA).

Siūloma uždrausti lauko prekybą ir prekybą turgavietėse gyvūnais augintiniais.

Tokią nuostatą į Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektą siūlo įrašyti Seimo narė „valstietė“ Virginija Vingrienė.

Jos įregistruotomis pataisomis taip pat numatoma įtvirtinti privalomą veisimui naudojamų gyvūnų ženklinimą ir griežtesnę atsakomybę nelegalias veiklas kontroliuojančioms institucijoms už aplaidų savo funkcijų vykdymą ar tyčinį nelegalių veiklų dangstymą.

Pagal projektą, visi veisimo veiklai naudojami gyvūnai augintiniai privalo būti paženklinti mikroschema ir kartu su teisės aktų nustatyta tvarka išduota veterinarijos gydytojo sveikatingumo pažyma užregistruoti Gyvūnų augintinių registro duomenų bazėje.

Taip pat numatyta, kad gyvūnų augintinių veisėjai teisės aktų nustatyta tvarka turėtų registruoti savo veiklą Gyvūnų augintinių registro duomenų bazėje ir kas pusmetį teikti informaciją apie visus veisimui naudojamus bei išveistus gyvūnus.

Įstatymo pataisomis siūloma numatyti, kad „verslinis gyvūnų augintinių veisimas – teisės aktų nustatyta tvarka vykdomas gyvūnų augintinių dauginimas verslo tikslais, įskaitant ir patinų naudojimą patelių apvaisinimui“.

V. Vingrienė siūlo papildyti Baudžiamojo kodekso straipsnį, reglamentuojantį žiaurų elgesį su gyvūnais, numatant atsakomybę ir asmeniui, kuris nuslėpė tokį elgesį.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisose V. Vingrienė siūlo už neteisėtą gyvūnų veisimą, veisimą gyvūnų neturint licencijos skirti ne tik baudas, bet ir už tokius administracinius nusižengimus privalomai skirti veisimui naudojamų gyvūnų, jų jauniklių konfiskavimą.

V. Vingrienė tikisi, kad, priėmus siūlomus pakeitimus, bus užtikrintas ne tik teorinių, bet ir praktinių normų, draudžiančių žiaurų elgesį su gyvūnais, įgyvendinimas. Jos nuomone, bus sukurta sklandžiai veikianti sistema, padėsianti  ne tik laiku reaguoti į visus žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus, bet ir užkirsti kelią nelegalioms veisykloms kurtis ateityje.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Photo by Alvan Nee on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą