G. Nausėda: S. Cichanouskajai atlikti koronaviruso testai – neigiami, ji netrukus galės pasirodyti visuomenėje

Vilnius, rugpjūčio 19 d. (ELTA).

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Baltarusijos opozicijos kandidatei į šalies prezidentus Sviatlanai Cichanouskajai buvo atlikti koronaviruso tyrimai, kurių rezultatai buvo neigiami. Šalies vadovas taip pat sakė manantis, kad S. Cichanouskaja artimiausiu metu turės daugiau galimybių pasireikšti viešojoje erdvėje, o Lietuva tam sudarys visas galimybes.

„Su ponia S. Cichanouskaja mes turėjome du telefoninius pokalbius ir, aš matau, kad ji prisiima savo atsakomybę kaip nacionalinė lyderė, kuri kels ir kvies keltis savo tautą“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat patvirtino, kad S. Cichanouskajai buvo atlikti koronaviruso testai, kurių rezultatai buvo neigiami.

„Taip, iš tikrųjų buvo atlikti testai ir šie testai yra neigiami, ji jaučiasi gerai, jos šeima ir ji pati jaučiasi saugiai“, – teigė šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat teigė manantis, kad S. Cichanouskaja artimiausiu metu  turės daugiau galimybių pasireikšti visuomenėje, ir patikino, kad Lietuvoje jai tam bus sudarytos visos galimybės.

„Ji pradėjo daryti pareiškimus, buria koordinavimo komitetą, kuris ir bus tas būdas, instrumentas pereiti prie dialogo Baltarusijos visuomenės viduje. Aš manau, kad ji turės galimybių jau artimiausioje ateityje pasireikšti ir daugiau pasirodyti visuomenėje kaip savo tautos lyderė, jai bus Lietuvoje sudarytos visos galimybės tai daryti. Žinoma, atsižvelgiant į tam tikrus saugumo reikalavimus“ , – sakė G. Nausėda.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Gailė Jaruševičiūtė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą